Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen 2023 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü imza törenine katılarak açıklamalarda bulundu.
Açıklamasında yaklaşık 700 bin kamu işçisinin 2023-2024 döneminde alacağı ücretin çerçevesinin belirlendiğine dikkati çeken ERDOĞAN, protokolün, kamu idareleri ve bağlı döner sermayeli kuruluşlar, fonlar ve kefalet sandıkları, özel kanunla kurulan kurumlar, genel bütçeden yardım alarak hizmet yürüten kuruluşlar, kamu iktisadi teşekkülleri ve bağlı ortaklıkları, sermayesinin yarıdan fazlası kamuya ait kuruluşlar, il özel idareleri, belediyeler ile bağlı kuruluş ve işletmelerinde alın teri döken işçileri kapsadığını anlattı.
Cumhurbaşkanı ERDOĞAN işçilerin 6 Şubat depremlerinde bölgede etkin şekilde rol aldığını belirterek, “6 Şubat depremlerinde canla başla kurtarma çalışmaları yürüten bu işçilerimizden madencilerimize, karayolcularımıza, demiryolcularımıza, elektrikçilerimize, doğal gazcılarımıza, tersanecilerimize, ormancılarımıza, medikal kurtarmacılarımıza, il özel idaresi çalışanlarımıza şahsım, milletim adına çok teşekkür ediyorum. Milletimiz de devletimiz de onların bu gayretini asla unutmamıştır, unutmayacaktır.” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, imzalanan protokolle kamu işçilerinin taban ücretleri, ücret zamları, sosyal yardımları, maktu ödemeleri, diğer özlük ve yan haklarının belirlendiğine işaret etti.
Kamu işçilerine refah payı dahil ilk altı ay için ücretlerde yüzde 45 zam yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, “Bu toplu iş sözleşmesi çerçevesiyle refah payı dahil, ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz. İş primi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşmeyle getiriyoruz. Ayrıca, gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerimizin çıplak ücretlerine yüzde 10’luk ilave yapıyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70’lik artışa gidiyoruz. Gece çalışanların ücretlerinin de yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz. Giyim ve yemek yardımlarının rakamlarını güncelleyerek, ücret zammı oranında artırıyoruz. Ek ödeme, sosyal yardım ödemesi, hizmet zammı, tediye dışı ikramiye gün sayısı gibi başlıklarda da artışlar yapıyoruz. Toplu sözleşmenin işçilerimize ve kurumlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.” İfadelerini kullandı.
“REFAHTA BİRLEŞELİM”
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY 700 bine yakın işçi ve aileleri ile birlikte 3 milyon insanı etkileyecek olan kamu işçisi toplu sözleşmesi görüşmeleri ile ilgili, “Depremden dolayı bir buçuk aya yakın görüşmelere ara verdik. Ücret rakamında düşük ücretlerde 15 bin lira istedik, üst kısma da yüzde 45 artı 15 refah payı istedik. Belli bir noktaya geldik. Refahta birleşelim, aşağıyı konuşmanın anlamı yok. Ben hayata işçi olarak başladım. İşçilerle ilgili hangi meseleyi söylediysem Cumhurbaşkanımız olumlu baktınız, işçinin, ülkenin çıkarına baktınız. Emeği olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, imza törenin ardından sözleşmeye ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu.
Genel Başkan Ergün ATALAY’ın açıklamaları şöyle:
“Son 30 senede biz hiç mayıs ayının başında sözleşme imzalamadık. Bu sözleşme döneminde HAK-İŞ ile beraber hareket ettik. Ocak ayında görüşmelere başladık. Seçimden evvel bitirmemiz gerekiyordu. Raflardaki fiyat artışı nedeniyle işçiler bir an evvel bitsin istiyordu. Bugün güzel bir tablo oldu. Düşük ücrete 15 bin lira istedik, hiç bir dönem sendikaların talep ettiğinin tamamını aldığımız olmamıştı. Talep ettiğimizi aldık bu dönem. Üst ücret için de yüzde 45 + yüzde 15 refah payı talep ettik, onun da 45’ini aldık. Sözleşme öncesi 11 bin lira brüt alan arkadaşımız bu sözleşme ile 21 bin 750 lira brüt alacak, yani yüzde 107’ye yakın zam var. Talep ettiğimizin tamamını aldık. Yüzde 45 aldık, sosyal haklara baktığınız zaman ortalama 2-2.5 puan iyileştirme var. Güzel bir sözleşme oldu. Bizim de içimize sindi. Birkaç güne bitirirsek bu ayki maaşlara yansıyanlar olacak.” ifadelerini kullandı.
Törene, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat BİLGİN, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul KAVLAK, TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan AĞAR, TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT, TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp ALEMDAR, TÜRK-İŞ Kamu Koordinasyonu üyeleri, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcıları Yunus DEĞİRMENCİ ve Osman YILDIZ katıldı.
2023 YILI KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇERÇEVE PROTOKOLÜ’NDEKİ TABAN ÜCRET VE ÜCRET ZAMLARINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER AŞAĞIDA BİLGİLERİNİZE SUNULMUŞTUR.