8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay bir mesaj yayınlamıştır. Atalay, mesajında şu ifadelere yer vermiştir.
KADININ ONURU KORUNMALI VE ONURU İLE YAŞAMASI SAĞLANMALIDIR!
temelinde 8 Mart; kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Bu gün, kadınların toplumsal hayatın tüm alanlarında yaşadığı sorunların daha çok gündeme getirildiği bir gündür.
Kadınların toplumsal hayatta ve çalışma hayatında yaşadığı sorunların ortadan kaldırılması için sarf edilen çabalar yetersiz kalmaktadır. Sorunların aşılamayışının temelinde, sosyal devlet anlayışının eksikliği yatmaktadır. Sosyal devlet kavramı, kadının her platformdaki yaşam kalitesini iyileştirebilir ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik yapılacak tüm yasal düzenlemelerde kadınların “birey” olarak yer almasına öncelik verir. Bir toplumda eşitliğin daha fazla sağlanması ya da var olan eşitsizliklerin ortadan kaldırılması için sosyal ve piyasa aktörlerinin olumsuz etkilerini yok etmeyi hedef alan bir devlet biçimi olarak tanımlanan sosyal devlet anlayışının tüm kurum ve kurallarıyla işlerlik kazanması bir zorunluluktur.
Ülkemizde, kadınlarımızın hayatın her alanında kendini gösteren sorunları vardır. Emek yoğun, düşük ücretle, sosyal güvenceden ve örgütlenmeden yoksun istihdam biçimlerinde en çok kadın işçiler istihdam edilmektedir. Kayıt dışı istihdamın en önemli kaynağını kadınlar oluşturmaktadır. İşgücü piyasasında “ucuz emek” ve “yedek iş gücü” kavramları en çok kadın işçilerde kendini göstermektedir. Kadınlara yönelik sorunların çözümünde, Anayasal ve yasal düzenlemelerin “istisnasız” ve “ama”sız uygulanması önemli rol oynayacaktır.
Ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle de üstlendiği ve taahhüt ettiği insan hakları yükümlülüklerin yerine getirilmesinde TÜRK-İŞ Ailesi olarak destek olacağımız gibi takipçi de olacağız.
Geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren 6663 sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kadınların doğum sonrası çalışma hayatından uzaklaşmasını engelleyecek, onların hem çocukları ile ilgilenmelerine hem de istihdamlarının sürekliliğine imkân verecek bazı düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeler kadın istihdamını artırmaya yönelik olumlu adımlardır. Ancak şu an TBMM Genel Kurulunda olan ve özel istihdam büroları ile geçici iş ilişkisinin yasal zeminini hazırlayan Kanun tasarısı, kadın istihdamına hiçbir katkı yapmayacağı gibi birçok olumsuzluğu da beraberinde getirecektir.
Çalışma çağındaki nüfus içerisinde çok önemli bir yere sahip olan kadın nüfusunun istihdama katılmasını engelleyecek ucuz işgücünü hedefleyen bu tür uygulamaların ülkemiz ekonomisine ve refahına hiçbir katkısı olmayacaktır.
Kadınlarımızın ister sosyal hayatta isterse çalışma hayatında onurlu bir şekilde hak ettikleri statüyü kazanmaları ve yücelmeleri için öncelikle kadının öneminin ve kadına saygının benimsenmesi gerekmektedir.
TÜRK-İŞ ve üye sendikalar, her koşulda her zaman ve zeminde, onurlu yaşamaları ve yücelmeleri için kadınlarımızın yanında olacak ve mücadele verecektir.
Kadınların Cumhuriyet ile kazandığı çağdaş hak ve özgürlüklerinin toplumun her kesimine ulaşması dileğiyle, tüm kadınlarımıza sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu Adına
Ergün ATALAY
Genel Başkan