TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, 8 Eylül 2021 Çarşamba günü Karayolları Genel Müdürlüğü ile Yol-İş Sendikası arasındaki 19. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imza törenine katıldı.
Karayolları Genel Müdürlüğü ile Türkiye Yol-İş Sendikası arasındaki 19. Dönem Toplu İş Sözleşmesi İmza Töreni, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil KARAİSMAİLOĞLU, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat BİLGİN, TUHİS Genel Sekreteri Adnan ÇİÇEK, TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan AĞAR ve Karayolları Genel Müdürü Abdülkadir URALOĞLU’un katılımıyla KGM toplantı salonunda gerçekleştirildi.
İmza töreninde konuşma gerçekleştiren TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, "Çalışma hayatı ile ilgili bizim bu haklı taleplerimiz hallolursa ülkenin önünü açarız. Kayıt dışı çalışmayı kayıt altına almanın tek yolu örgütlenme" diye konuştu.
Karayolları Genel Müdürlüğünün, Türkiye'nin en önemli kuruluşlarından biri olduğunu söyleyen Genel Başkan Ergün ATALAY, "Yazın 40 derecede kışın karla mücadelede bu arkadaşlarımız çalışıyor. Ne yaptıklarını bakanlarımızdan sivil toplum kuruluşlarına kadar herkes biliyor. Güzel bir sözleşme yaptık. Bundan önce toplumun kabul etmediği bir sözleşmenin altına imza atmadık. Hepsini sendikalarla görüşüp beraber yaptık. Ama bu sefer biraz daha şanslıyız. Çalışma hayatını bilen ve çalışma hayatının içinden gelen bir bakanımız var. Güzel bir sözleşme oldu. Bütün sendikalarımız sözleşmeleri imzalıyor" diye konuştu.
"Kayıt dışı çalışmayı kayıt altına almanın tek yolu örgütlenme"
Sendikalaşmanın ülkenin sorunlarına hızlı çözüm üreteceğini ifade eden ATALAY, "12 Eylül Anayasası ile devam ediyoruz 40 sene oldu yamalı bohça gibi. Zaman zaman anayasayı değiştirelim deniliyor. Bazıları dursun diyor, bazıları durmasın diyor. NACE kodu problem, yetki problem. Yüksek hakem kurulu sıkıntı, asgari ücret problem. Bunları çözmemiz gerekiyor. Çalışma hayatı ile ilgili 17 milyon çalışan var. Ailelerle baktığınız zaman neredeyse biz bu ülkenin yarısıyız. 15 milyon dışarıda örgütsüz. Maalesef işverenlerimizin büyük bir bölümünde şöyle bir yapı var; 'aman sendika buraya girmesin'. Bizim kimsenin malını falan alacak halimiz yok, tapusunu da alacak halimiz yok. 2 bin işçinin çalıştığı yerde 1 kişi ile muhatap olacaksın. İşçi hangi sendikayı istiyorsa onu seçsin onunla muhatap ol. İşçinin sendikalı olduğu yerde iş kazaları yüzde 99 olmuyor. Çalışma bakanımıza buradan ifade ediyorum. Sayın bakanım sendikalar yıl içerisinde asgari ücret ile gündeme geliyor, kıdem tazminatı meselesinde gündeme geliyor, sözleşmelerde gündeme geliyor. Onun dışında gündeme getirilmiyor. Sendikalar olarak yaşadığımız sıkıntılarla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili bakan beye çalışmalarımızı vereceğiz. Çalışma hayatı ile ilgili anayasa değişirken bizim bu haklı taleplerimiz hallolursa ülkenin önünü açarız. Kayıt dışı çalışmayı kayıt altına almanın tek yolu örgütlenme. Onun için örgütlenmekten ürkmemek lazım" ifadelerini kullandı.