Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun Asya Pasifik Bölgesel Örgütü’ne üye konfederasyonların katılımıyla gerçekleşen konferansa, TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan AĞAR katıldı.
4. ITUC-Asya Pasifik Bölgesel Konferansı “Çalışanların Gücünü İnşa Etmek”, “Kuralları Değiştir”, “Birlik”, “Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Asya-Pasifik” temalarıyla Tokyo’da başladı. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun Asya Pasifik Bölgesel Örgütüne üye Konfederasyonların katılımıyla gerçekleşen Konferansın 2. Oturumunda TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan AĞAR konferansa hitaben bir konuşma yaptı.
AĞAR, konuşmasında örgütlenme ve Türkiye’deki Suriyeliler olmak üzere mülteciler ve göçmenlere değindi. Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de örgütlenmenin oldukça zor olduğunu belirten AĞAR, 1980’li yıllarda Türkiye’de yüzde kırkın üzerinde olan örgütlenme oranının bugün maalesef yüzde onlara düştüğünü ifade etti.
2011 yılında Suriye’de başlayan savaş nedeniyle bugün milyonlar Suriye vatandaşın ailelerini yaşatabilmek adına ülkesini terk ettiğini ve bu insanların büyük çoğunluğunun Türkiye olmak üzere çevre ülkelere göç ettiklerini belirten AĞAR, tarih boyunca görülmemiş büyüklükteki göç dalgalarıyla Türkiye’ye gelen resmi mülteci sayısının 4 milyona yaklaştığını söyledi.
AĞAR; “Türkiye pek çok ülke nüfusundan daha fazla sayıda Suriyeli’ye ev sahipliği yapmaktadır. TÜRK-İŞ olarak biz, bu konuya başından itibaren insan hakları açısından baktık. Suriye’den, savaştan ve ölümlerden kaçan insanların diğer insanlar gibi yaşama ve çalışma hakları olduğunu savunduk.
Biz Türkiye olarak Suriyeli kardeşlerimize ne kadar yardımcı olmaya çalışsak da herkes gibi onlarda kendi ülkelerinde barış içerisinde yaşama ve insan onuruna yakışı bir şekilde çalışma hakkına sahiptir. Türkiye bu konuda da çalışmalar yapıyor, ancak bu çalışmaların uluslararası alanda da desteklenmesi gerekiyor.” Dedi.