Türk-iş genel başkanı ergün atalay Antalya’da düzenlenen 4. UNI Dünya finans Konferansına katıldı
Sayın Valim, Değerli sendika başkanları, Dünya’nın farklı ülkelerinden gelen kıymetli misafirler, böylesine önemli bir günde sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Sizleri, temsil etmekten gurur duyduğum TÜRK-İŞ adına saygı ile selamlıyorum.
UNI Küresel Sendika, dünya ölçeğinde, çeşitli ülkelerde, vasıf gerektiren işler ve hizmetler sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda sendikanın üst birliği.
UNI Küresel Sendika’nın dünya çapında, 150 ülkede, 900 üye sendikası, bu sendikaların toplam 20 milyon işçisi var. Konfederasyonumuza üye Basın-İş, Türkiye Haber-İş, Koop-İş, Tez Koop-İş, BASS ve BASİSEN sendikaları da UNI Küresel Sendika üyesidir.
UNI Küresel Sendika, tüm üyeleri için uluslararası dayanışmayı ve uluslararası düzeyde tek ses olmayı teşvik etmektedir. UNI, çokuluslu şirketlerde çalışan işçiler için güç ve eşitlik oluşturabilmek amacıyla Küresel Anlaşmalar imzalamaya odaklanmaktadır. Küreselleşme çağında bu her zamankinden daha önemlidir.
Değerli katılımcılar;
Dün UNI Avrupa Finans Konferansı burada gerçekleşti. Bugünde UNI Dünya Konferansı için burada toplanmış bulunuyoruz.
Bu konferans kapsamında alanında uzman kişiler, örgütlenme, yeni sendikal yapı, gelir eşitsizliği gibi çok önemli konuları tartışacak. Bu toplantıların yeni ufuklar açacağından hiç şüphem yok.
Değerli katılımcılar;
Bu yıl G 20 Zirvesine Türkiye ev sahipliği yapıyor. Bende G 20 ev sahipliği döneminde L-20 Türkiye Yönlendirme Komitesi Başkanıyım. 13-14 Kasım tarihinde yine bu güzel şehrimiz Antalya’da L-20 Zirvesini yapacağız. 15-16 Kasım tarihlerinde ise G-20 Zirvesi kapsamında 20 ülkenin lideri burada olacak.
G 20 Dönem Başkanlığını Türkiye’nin üstlenmiş olması, Türkiye işçi hareketi olarak tüm dünya çalışanlarının sorunlarını daha görünür kılmada bizlere olağanüstü bir sorumluluk yükledi. Biz bu sorumluluğu uluslararası sendikal hareket ile birlikte azami bir işbirliği içerisinde yürütmeye gayret ettik.
G 20 ülkelerinin Çalışma Bakanları ile toplantılar gerçekleştirdik. Biz L 20 olarak, sosyal diyaloğa özellikle G 20 düzeyinde sürdürülen sosyal diyaloğa büyük önem verdik. Bu çerçevede, G 20 ülkelerinin Bakanlarına istihdam, büyüme, gelirde eşitsizlik, başta genç işsizliği olmak üzere genel anlamda işsizliğin çözümü konusunda tavsiye ve görüşlerimizi ilettik.
Kriz sonrası kemer sıkma politikalarına başvuran ülkelerin hiçbir sonuç alamadıklarına işaret ettik, ücretleri düşürmenin, çalışma koşullarını geriye götürmenin, sosyal koruma politikalarını zayıflatmanın hiçbir yararının görülmediğini, aksine var olan sosyal problemleri daha da artırdıklarını anlattık.
Değerli Katılımcılar;
Başta bu Konferansı ülkemizde düzenleyen UNI’e hazırlık aşamasında emeği geçen işçi kardeşlerime ve beni sabırla dinleyen siz değerli katılımcılara teşekkür ediyor, Konferansın herkes için hayırlı olmasını diliyorum