TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay 4 Eylül 2015 günü G-20 Zirvesi hazırlıkları kapsamında düzenlenen “İstihdam Eğilimleri ve Ekonomik Büyüme Toplantısı” na katıldı. Toplantıda L-20 ve B-20 bir ortak deklarasyon imzaladı.
İşler, Büyüme Ve İnsan Onuruna Yakışır İş başlığı altında imzalanan ortak deklarasyonda, genç işsizliği ile mücadele, istihdamı teşvik edecek makroekonomik politikaları sürdürme, istihdam konusunda cinsiyetler arası farkın azaltılması ve kayıtlı istihdamı teşvik başlıkları yer aldı.
Toplantıda bir konuşma yapan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay kısaca şunlara değindi;
“Küresel ekonomide yaşanan 2008 krizinden sonra beklenen iyileşme henüz sağlanamadı. Pek çok ülkenin kemer sıkma politikaları ile krize çözüm araması nedeniyle sosyal sorunlar arttı. Kayıt dışı çalışma yaygınlaştı. Sosyal güvenlik ile ilgili haklarda geriye gidiş oldu. Kamu hizmetlerinin kalitesi düştü.
Emeğin milli gelirden aldığı pay azalmakla kalmadı, bugüne kadar kazanılan hak ve özgürlükler kısıtlandı.
İşçiler, sağlıksız ve kötü koşullarda, düşük ücretle, her türlü güvenceden uzak, seslerini duyurabilecekleri bir platformdan yoksun, örgütsüz bir şekilde çalışmak zorunda kaldılar.
Bunun yanında kendilerini yetiştirme ve beceri kazanma olanağı bulamadılar, çalışmak istemelerine rağmen kadınlar çocuk bakmaktan ya da ev işi yapmaktan iş gücüne katılamadılar.
Yeni iş imkanları sağlanamadı ve başta gençler olmak üzere insanlar iş bulamaz hale geldiler. Uzun süren işsizlik nedeniyle geleceğe olan güvenlerini kaybettiler. Bugün pek çok ülkede bir yetişkin işsize karşı üç genç işsiz bulunuyor.
İş bulabilen pek çok işçi ise sağlıksız ve güvenliği olmayan işlerde hayatları ya da sağlıkları pahasına çalışmak zorunda kaldılar.
Detaylarına girmek istemiyorum. Bu ve buna benzer daha pek çok sorunu ve çözüm önerilerimizi G-20 Çalışma ve Maliye bakanlarına sunduğumuz bildiri de anlattık.
Ama bunları, sosyal diyalogun ve özellikle işveren camiasını temsil eden B20 ile İşçi kesimini temsil eden L20’nin yukarıda bahsettiğim sorunlara birlikte çözüm arıyor olmasının önemini vurgulamak için anlattım.
Biraz önce imza attığımız deklarasyon L20 ve B20’nin Küresel sorunlara ortak çözüm arama çabasının ve G20’nin geleceği şekillendirmek için belirleyeceği politikalara katkıda bulunma isteğinin yansımasıdır.
Antalya’da başlayıp, Cenevre, Paris ve İstanbul’da devam eden yoğun çalışma ve müzakerelerin sonucunda ortaya çıkardığımız bu deklarasyon her iki tarafın da sosyal diyaloga verdiği önemin sonucu ve başarısıdır.
Kasım Ayında L20’nin tavsiyeleri ve görüşlerinin yanı sıra bu Deklarasyonu da G20 liderlerine sunacağız. Umuyorum ki, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığında tüm dünyaya adalet getirmek için hep birlikte bir adım atmış oluruz.
Ben bu noktada, Sayın Rifat Hisarcıklıoğluna, Ali Koç’a, Yağız Eyüpoğlu’na, B20’nin uluslararası temsilcilerine, L20 çalışmalarına 2008’den beri öncülük eden, değerli meslektaşlarım Sharan ve John’a, L20-Türkiye olarak birlikte çalıştığımız Türkiye’deki Konfederasyonlarımızın değerli genel başkanlarına teşekkür etmek istiyorum.
Ayrıca, tüm bu çalışmalarda ve toplantıların düzenlenmesinde emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, deklarasyonumuzun hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
İmza törenine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da katıldı.