İş Sağlığı Ve Güvenliği Seminerlerinin İkinci Yarısı Erzurum’da Başladı
TÜRK-İŞ, İş Sağlığı ve Güvenliği Seminerinin ikinci yarısı 31 Ağustos – 1 Eylül 2015 tarihleri arasında, Erzurum’da başladı. Seminere; TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT, TÜRK-İŞ Erzurum İl Temsilcisi Yusuf GÖKCAN, Erzurum İlinde yer alan Konfederasyonumuza bağlı sendikaların şube başkan ve yöneticileri, işyeri temsilcileri ve işçiler katıldı.
TÜRK-İŞ Erzurum İl Temsilcisi, Yusuf GÖKCAN açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasında; “öncelikle iş sağlığı ve güvenliği seminerini Erzurum’da gerçekleştirdiği için TÜRK-İŞ Yönetimine teşekkür ediyoruz. Teoride yazılanlar ve pratikteki pek çok eksiklik Soma, Ermenek ve pek çok farklı ilimizde yaşanan iş kazalarının yaşanmasına neden olmaktadır. Bu konularla ilgili detaylı bilgileri TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT ve hocalarımız aktaracaktır. Sözlerime son verirken sosyal politikaların düzenlenmesini temenni ediyor, konuşmasını yapmak üzere Nazmi Başkanı kürsüye davet ediyorum” dedi.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜRK-İŞ Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Erzurum’da konuşmasında şu konulara değindi:
“TÜRK-İŞ’te, her yıl Ocak ayı itibariyle gidilecek bölgeler ve konular belirlenerek eğitim programı oluşturuluyor. İllerimizi mevsimine göre şekillendiriyor, Doğu ve Güneydoğu Bölgelerimize özel önem veriyoruz. Genel Başkanımız da burada olacaktı ancak G20’nin ön toplantıları nedeniyle aramızda bulunamadı. Genel Başkanımız Ergün ATALAY’ın selam ve sevgilerini getirdim.
TÜRK-İŞ insana hizmet etmeyi, mutluluğunu ve refahını artırmayı amaçlamaktadır. İnsanların huzur ve refahını artırmanın başında da onların sağlığının korunması gelmektedir. İş kazalarında her yıl bin kişinin hayatını kaybettiği bilinmektedir. Ülkemizin gelişmişlik ve teknoloji düzeyine yükseltmiş olmasına rağmen her yıl iş kazasında hayatını kaybeden insan sayısı daha da artmaktadır. İş kazalarının %95’inin önlenebilir olduğu bilinmektedir. Fakat işverenler iş kazalarını önleme yöntemlerini maliyet unsuru olarak gördüğünden gerekli önlemler almamaktadır. Ülkemizde bu yıl ilk altı ayda 794 insan, iş kazaları sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Sebebi ise ne yazık ki gerekli önlemlerin alınmamasıdır. Özel sektördeki vurdumduymazlığın son bulmasını temenni ediyorum.
1980’den günümüze dünya küreselleşmektedir. Ekonomik sistemler değişmiştir. Bu sistem insanı da değiştiren bir sistemdir. Bu sistem, neoliberal sistem olarak anılmaktadır. İstihdam daha çok özel sektörle sağlanmaya dönüştürülmüştür. Özel sektörle birlikte de işçi maliyetleri aşağı çekilmiştir. Emek maliyetleri en aza indirilmektedir. Taşeron işçi, daha ucuza çalıştırılmak için ya da işsiz bırakılmamak için çalıştırılıyor. Taşeron işçi sayısı, kamu ve özel sektörde oldukça fazladır. Karma ekonominin, kamu ve özel sektörde eşit şekilde olmasını temenni ediyorum.
Ülkemizde son üç yıldır gelişme olmamaktadır. Ülkemizdeki %2’lik %3’lük büyümelerle yeterli gelişme olamaz. Yayınlanan işsizlik oranları gerçeği yansıtmamaktadır. Ülkelerin gelişmesi, büyümesi sanayi sektörüyle oluyor. Bizim ülkemizde ise sanayi unutuldu, inşaat sektörüne yönelme oldu.
TÜRK-İŞ olarak; dil, din, ırk, siyaset ayrımı yapmadan herkese eşit davranan bir yaklaşım izledik. Kuruluş felsefemiz, emeğin ve alın terinin yanında olduk. Hiçbir zaman arka bahçe, yan bahçe, ön bahçe olmadık. Her zaman tüm siyasi partilere eşit yaklaştık.
Son dönemdeki terör olayları oldukça fazladır. Seçim sonrası ne değişti de terör olayları arttı? Ne paylaşılamıyor? Ülkemizde Türk de Kürt de eşit konumda istihdam ediliyor. Birlikte yaşamayı neden özümseyemiyoruz? Artık kanın durmasını temenni ediyorum.
Sonuç olarak insan onuruna yakışır şartlarda istihdam istiyoruz. Sorumluluk bilinciyle hareket edilmesi durumunda tüm sorunlar kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Eğitimin sizlere kazanç sağlamasını temenni ederim.”
TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT'ın konuşmasının ardından başlayan Erzurum Eğitim Semineri'nde, TÜRK-İŞ Sosyal Güvenlik Danışmanı Celal TOZAN, "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası Bakımından İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları İle Sigortalılara ve Hak Sahiplerine Sağlanan Yardımlar” ve “Sosyal Güvenlik Sistemindeki Gelişmeler”, Prof. Dr. Aziz KONUKMAN, “Türkiye'de Ekonomik ve Sosyal Gelişmeler”, Dr. Orhan Ersun CİVAN, “Türkiye'de İş Sağlığı ve Güvenliği Haklar ve Ödevler”, Prof. Dr. Metin AKGÜN ise “İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları” konularında eğitim seminer programına katkı sağladı.