TÜRK-İŞ Genel Başkanı ve L20 Türkiye Organizasyon Komitesi Başkanı Ergün Atalay’ın konuşması şöyledir:
TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI ERGÜN ATALAY’IN “L20 BAŞLANGIÇ TOPLANTISI” KONUŞMASI
(Ankara, 04 Şubat 2015)
L20 başlangıç toplantımıza katılarak bizleri şereflendiren,
G20 Türkiye Dönem Başkanlığı, Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan, G20 Türkiye Şerpası, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Ayşe Sinirlioğlu, G20 İstihdam ve Çalışma Grubu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Erhan Batur, L20 ve Küresel Sendikal Hareket, ITUC Genel Sekreteri Sayın Sharan Burrow ve TUAC Genel Sekreteri Sayın John Evans, B20 Türkiye, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Yağız Eyüboğlu, T20 Türkiye Sayın Bozkurt Aran, L20 Türkiye ve Başkanlığını TÜRK-İŞ’in yürüttüğü L20 Türkiye Organizasyon Komitesi, DİSK ve HAK-İŞ Konfederasyonlarımızın Değerli Başkanları Sayın Kani Beko ve Mahmut Arslan, ILO’dan Sayın Anna Biondi, AB Türkiye Delegasyonu temsilcileri, Basın mensuplarını, sendikacı arkadaşlarımı ve diğer tüm katılımcıları saygıyla selamlıyor, hoş geldiniz diyorum.
Değerli katılımcılar;
1 Aralık 2014 itibarı ile Türkiye G20’nin dönem başkanlığını devralmıştır. Ülkemiz açısından 2015 yılı boyunca dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderlerini bir araya getirecek önemli bir sürecin ev sahipliği başlamıştır.
Bu süreçte sadece dünya ekonomisinin yüzde doksanını oluşturan ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını değil aynı zamanda işçi ve işveren temsilcilerini de ülkemizde misafir edeceğiz.
Çalışan kesim ve ailelerinin ekonomik büyüme ve küreselleşmenin getirilerinden payına düşeni alabilmesi, örgütlü bir şekilde ve insan onuruna yakışır koşullarda çalışabilmesi için taleplerimizi, küresel düzeyde devlet ve hükümet başkanlarına ileteceğiz.
Aynı zamanda, L20 Türkiye’nin ulusal bileşeni olarak, ülkemizde çalışma hayatının karşı karşıya olduğu sorunları gündeme taşıyacak ve çözüm yolları arayacağız.
Pek çok sorunun kaynağı gibi, çözümünün de küresel ölçekte aranması gerektiğini biliyoruz. Bu çerçevede, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu-ITUC ile işbirliği içerisinde çalışıyoruz.
Küresel sendikal hareketin başında yıllardır önemli bir mücadeleyi kararlılıkla sürdüren Sharan Burrow kardeşimiz şu an bizimle birlikte. Kendisi biraz sonra L20’nin önceliklerini ve bugüne kadar verilen mücadeleyi zaten anlatacak.
Bugün L20 başlangıç toplantısında ayrıca G20, B20 ve T20 temsilcilerini de dinleme imkanı bulacağız. Bir anlamda, Türkiye dönem başkanlığının çalışma hayatına ilişkin yol haritasını da birlikte çizmiş olacağız. Türkiye dönem başkanlığının, gelişmekte olan ülkeleri ve sosyal tarafları sürece dahil etme noktasında gösterdiği hassasiyeti ve istihdam ile ilgili belirlediği öncelikleri memnuniyetle karşılamaktayız. Ancak, bundan önce gerçekleştirilen ve benimde şahsen katıldığım G20 Zirvelerinde pek çok taahhütlerde bulunulmasına rağmen çalışanların hayatında hiçbir olumlu gelişmeye şahit olamadığımızı da ifade etmek isterim. Bu nedenle, Türkiye dönem başkanlığının öncelikler arasında belirlediği geçmiş taahhütleri izleme konusuna özellikle önem verilmesi gerektiğini vurgulamakta fayda görüyorum. Bu noktada; G20 ülke liderlerine “Artık Yapın” çağrısında bulunacağız. Sürdürülebilir bir ekonomik büyümeyi, insan onuruna yakışır yeni iş imkanları sağlanmasını, üretken istihdamın artırılmasını ve işsizliğin azaltılmasını, açlık ve yoksulluğun kaldırılmasını, sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri ve eğitime erişim olanakları ile çevre konularına duyarlılık gibi taleplerimizi dile getireceğiz ve “Artık Yapın” diyeceğiz. Tabi ki, bunların en başında iş sağlığı ve güvenliği konusunda taleplerimiz olacak. Güvenli işyerleri isteyeceğiz.
Bildiğiniz gibi Türkiye, özellikle geçtiğimiz yıl yaşanan pek çok sayıda ölümlü iş kazalarıyla gündeme geldi. 2013 yılında ülkemizde ölen sigortalı sayısı 1.356 kişi oldu. 2014 yılında ölenlerin sayısı daha da fazla. Bu durum Türkiye’yi ölümlü kazalarda dünya üçüncüsü ve Avrupa birincisi haline getirdi.
İşte bugün bu sorunları konuşacağız, bunların sebeplerini, sendikal hareketin örgütlenme, taşeronlaşma, mesleki eğitim, istihdam, düşük ücret, göç ve göçmenlerin istihdama etkileri gibi sorunları konuşacağız.
Ben daha fazla uzatmadan, sözü Sayın Sharan Burrow’a bırakmak istiyorum. Sayın Burrow, tüm küresel sendikal hareketin temsilcisi ve burada bulunan 3 işçi konfederasyonunun üyesi olduğu ITUC’un genel sekreteridir. Şimdiye kadar yapılan tüm G20 zirvelerinde L20’yi temsil etmiştir.
Sayın Babacan, toplantıdan erken ayrılacağı için, Sayın Burrow’un L20 adına söyleyeceklerini mutlaka dinlemek isteyecektir.
Teşekkürler…