PERU SU VE SAĞLIK HİZMETLERİNİ ÖZELLEŞTİRMEYİN!
İŞÇİLERİ VE YURTTAŞLARI SOYMAYI DURDURUN!
Peru Sağlık İşçileri Sendikası, PSI ile birlikte Peru’da su ve sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesine karşı çağrıda bulunarak, Peru hükümetini bu karardan vazgeçirmeye çalışıyor.
Kamu Hizmetleri küresel sendikalar federasyonu (PSI) ve federasyona bağlı sendikal örgütler, Peru hükümetine güçlü bir mesaj vermek için tüm dünyadaki destekçilerine çağrıda bulunuyor: “Peru halkının su ve sağlık hizmetlerini kar uğruna satmayın!” İşçilerin ve sendikal hakların saldırı altında olduğu bir esnada bu hizmetler özelleştirilirse insanlar kendilerinin olan kaynaklara ulaşmak için daha fazla ödemek zorunda kalacaklar. Peru Su İşçileri Sendikası başkanı Luis Isarra açıkça belirtiyor: ‘Başkan Humala yanlış bir yolda gidiyor. Humala su ve sağlık hizmetlerinin başka bir özel kar kaynağına dönüştürülmesi konusunda, şirketlerden ve sağ siyasetten gelen baskı karşısında dik duramıyor. Peru Su İşçileri Sendikası (FENTAP) ve Peru İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CGTP) kardeş sendikal örgütler olarak, çok sayıdaki demokratik kitle örgütüyle bir ittifak içinde, Peru genelinde binlerce işçiyi harekete geçirdi. Bizler PSI üyelerinden Peru’daki özelleştirmelere karşı dünya genelinde bir baskı oluşturacak eylemler düzenlemelerini istiyoruz. Hükümetin uluslararası alanda gerçekleşecek protestolara da kulak vermesine gereksinim duyuyoruz. “Peru’nun yaşamsal öneme sahip kamusal hizmetlerini özelleştirmeyin!”
Haber kaynağı: http://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=2198 (Erişim: 10.04.2014)
Rana Plaza Markaları Hemen Tazminat Ödemeli
Bangladeş’te 24 Nisan 2013 tarihinde Rana Plaza adlı binanın çökmesiyle bağlantılı olarak yaşamını yitiren 1138 tekstil emekçisinin ailelerine ve olaydan yaralı olarak kurtulanlara şimdiye kadar herhangi bir tazminat verilmemiş olması tepki çekiyor.
Kayıtlara, dünya tarihine görülen en kötü iş kazalarından biri olarak geçen Bangladeş’teki Rana Plaza binasının çöküşünün birinci yıl dönümünde (24 Nisan) olayda yaşamını kaybedenlerin ailelerine ve yaralananlara tazminat verilmemesini kabullenmiyoruz.
Tazminatların ödeneceği fona ilişkin tüm çalışmalar 2013’ün ikinci yarısında ILO’nun tüm taraflara aracılık yapmasıyla oluşturuldu ve son anlaşmaya 2013 Aralık ayında tüm tarafların imzalı taahhütleri sonucunda ulaşıldı. Anlaşmayı Rana Plaza’da üretim yaptıran dört ana marka temsilcilerinin yanı sıra Rana Plaza Koordinasyon Komitesi, Bangladeş hükümeti, Bangladeşli Sendikalar, Bangladeşli üreticiler, IndustriALL Küresel Sendika ve Temiz Giysiler Kampanyası temsilcileri de imzaladı.
Rana Plaza binasının çökmesi ve çökme sonrasında kurtarma çalışmaları sırasında yaşamını kaybeden toplam 1138 kişinin aileleri ile bu olaydan sağ kurtulup uzuvlarını ve çalışma yetilerini kaybeden binlerce kişiye tazminat olarak toplamda 40 milyon ABD Doları (84 Milyon TL) gereklidir.
Fon, insani yardım yapmak isteyen herkese açıktır ve Bangladeş’te faaliyette bulunan tüm giysi markaları bunun için desteklenecektir. Buna karşın, Rana Plaza ile bağlantılı uzun bir liste halindeki markalar, Fon için kendilerine düşen payı acilen ödemek ZORUNDADIR.
Acil ödeme yapması gereken şirketler: Adler Modemaerkte, Auchan, Ascena Retail, Benetton, Carrefour, Cato Fashions, Children’s Place, Grabalok, Gueldenpfenning, Kids for Fashion, KiK, LPP, Manifattura Corona, Matalan, NKD, Premier Clothing, PWT, Walmart and Yes Zee’dir.
IndustriALL Küresel Sendika, UNI Küresel Sendika ve Temiz Giysiler Kampanyası söz konusu markaların Fona ödeme yapmaları ilişkin baskı oluşturmaktadır.-