Programa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat BİLGİN, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, Orman ve Su İşleri Eski Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, Prof. Dr.İlber ORTAYLI, Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa GÖK, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil YILMAZ, PANKOBİRLİK Başkanı Ramazan ERKOYUNCU ve birçok davetli katıldı.
“Gıdanın Geleceği Ellerimizde” zirvesinde bir konuşma gerçekleştiren Genel Başkan Ergün ATALAY, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusunun çeyrek asırdır üç kez gündeme geldiğini, bu fabrikaların özelleştirilmemesi için kapı kapı dolaştıklarını anlattı. ATALAY, “Bunu söylemekle dilimizde tüy bitti. 15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli pahalı yiyecektik. Su yoksa bu bina ne işe yarar. Gıdanın zirvesi en çok emekçiyi ilgilendiriyor.” İfadelerini kullandı.
Kendilerine “Sendikacısınız ne işiniz var şekerle?” diye tepki gösterildiğini anımsatan Genel Başkan Ergün ATALAY, “Hala bu ifadeler devam ediyor. Aynısı Et ve Süt Kurumunda oldu. Bu vatan bizim. Vatan yoksa ne parti ne sendika ne dernek ne oda var. Bütün kitle örgütleri başta olmak üzere bütün partilerin Türkiye’den yana olmak mecburiyeti var. Hangi partiye oy verdiğiniz beni ilgilendirmez. Herkesin Türkiye’den yana olmak mecburiyeti var. Vatan hainleriyle, hırsızlarla, merhametsiz işverenlerle aramıza mesafe koyacağız. Biz bu ülkenin dörtte üçüyüz, iyi durduğumuz zaman iyi işler olur.” dedi.
“TOPRAĞIMIZI, GIDAMIZI KORUYACAĞIZ, ŞEKERİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Nişasta bazlı şekerin geleceğimizi tehdit ettiğini dile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat BİLGİN ise emek örgütleri ve sendikaların sadece emeğin değil, ülkenin suyuna ekmeğine ve üretimine sahip çıkmalarının önemli olduğunu söyledi.
Vatan, emek ve demokrasi olmasa Türkiye’nin ayakta duramayacağını ifade eden Bakan BİLGİN, “Geleceğimizi bu üç eksende kuracağız, her şeyi bu üç eksen üzerinde şekillendireceğiz. Son yaşadığımız salgın da insanın tabiatla olan ilişkisiydi. Tabiatla olan ilişki insanın su, toprak ve canlılarla olan ilişkisidir. Toprak, su ve hava ile olan ilişkimiz bozulduğunda ayakta kalamayız. Kapitalizm bunları bir tüketim aracı haline getirdi. Kapitalizmin haz duygusunun nasıl bir tahribat yarattığını görüyoruz. Yeni bir çevre, insan ve tabiat ilişkilisine evirilmemiz gerekir. Son yapılan araştırmalar ve veriler önlem alınmazsa gelecekte nasıl bir tehdit ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Toprağımızı, gıdamızı koruyacağız. Şekerimize sahip çıkacağız. Şeker-İş’in gösterdiği duyarlılık kadar duyarlılık göstereceğiz.” İfadelerini kullandı.
“Tarım ve gıdanın geleceğine katkı sunulmalı”
Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa GÖK’de tarım ve gıdanın geleceğine katkı sunulması gerektiğini söyledi.
Son 10 yıldır yaşanan iklim değişikliğinin daha yıkıcı olmaya başladığını, bunun da gelecek yıllarda gıda krizini tetikleyecek en önemli faktörlerin başında geldiğini ifade eden GÖK, sadece Türkiye’nin değil tüm dünya ülkelerinin sürdürülebilir stratejik bir milli gıda politikası oluşturması gerektiğini vurguladı.