Ziyarete Bartın Valisi Dr. Nurten ARSLAN, TBMM AK Parti Grup Başkan Vekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz TUNÇ, Bartın Belediye Başkanı Cemal AKIN, Genel Maden İşçileri Sendikası Hakan YEŞİL, TTK Genel Müdürü Kazım EROĞLU, GMİS Yönetim Kurulu Üyeleri, TTK Yöneticileri ile bürokratlar, siyasi parti ve STK temsilcileri katıldı.
Ziyarette ilk konuşmayı Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan YEŞİL yaptı. YEŞİL, “Sayın Bakanımız, yoğun programı arasında sizleri, çalıştığınız yerde ziyaret etmek için vaktini ayırdı. Bugün burada bizlerle. Ben hepiniz adına teşekkür ediyorum” dedi.
ATALAY: TTK’YA İŞÇİ ALINMASI GEREKİYOR
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay da şöyle konuştu: “Değerli işçi kardeşlerim 6 ay evvel Zonguldak’taydım. 6 ay sonra değerli Bakanımla birlikte buradayız. Dün Sayın Bakanımız ile Sakarya Gaz Sahası’nı dolaştık. Yarım asırdır Türkiye’de böyle bir proje yok. 7 bin kişi çalışıyor. Şu anda denizde 32 gemi var. Bu devasa bir proje. Orası milli güvenlik için önemli, bizim geleceğimiz için önemli. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Çalışma hayatındaki problemleri hem mücadele ile hem de müzakere ile çözdüklerini belirten ATALAY, “Madencilerimizin bir problemi olduğunda kapısını çaldığım iki bakanlık Çalışma Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı. Sayın Bakanımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Kısa bir süre önce Soma’da bir sahayla ilgili bir sıkıntı vardı. Sayın Bakanım o meseleyi hemen çözdü.
Burayla ilgili de anlatma imkanı bulduk. Promosyonların güncellenmesi gerekiyor. Sayın Bakanım talimat vereceğim dedi. Maden şehit aileleriyle ilgili Sayın Bakanımızın da Cumhurbaşkanımızın da sözü var. Şehit ailelerinin işbaşı yapmasıyla ilgili. Onunla ilgili de bir çalışma var. Benim için de bu bölge için de en önemlisi 4 bin işçi emekli oldu. İşçi alınması gerekiyor. İyi günde de kötü günde de sizlerle birlikte olmaya gayret sarf ediyorum” dedi.
56 gündür grevde olan Ece Seramik işçilerini de ziyaret ettiğini belirten Genel Başkan ATALAY, “Örgütlenmeden ürkmemek lazım. O yüzden oradaki meseleye de bir an önce çözüm bulmak gerekiyor” dedi.
BAKAN DÖNMEZ: MADENCİLİK VE MADENCİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ, TTK’ya işçi alımı için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Bakan DÖNMEZ, GMİS Genel Başkanı Hakan YEŞİL ile TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY’ın banka promosyonlarının güncellenmesi ile ilgili talepleri kendisine ilettiklerini belirterek TTK Genel Müdürü Kazım EROĞLU’na banka promosyonunun güncellenmesi talimatını verdi. Bakan DÖNMEZ; “İşçinin lehine ne kadar kopartabiliyorsak çalışacağız. İşçimizin, çalışanımızın lehine ne kadar kopartabilirsek o kadar karlıyız diyoruz” dedi.
TTK’YA İŞÇİ ALIMI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Bakan DÖNMEZ konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:
“Türkiye kömür rezervleri açısından son derece zengin ülkelerden birisi. Son keşiflerle birlikte 20 milyon ton kömürümüz var. Linyit ve taşkömürü. Bunun 1,5 milyar tonu taşkömürü ve son derece kaliteli bir kömürden bahsediyoruz. Ama yıllık üretimimiz yıllık 1 ila 1,5 milyon ton arasında değişiyor. Kaynağımız burada. İşçimiz var çalışmak istiyorlar. Başkan ne dedi “Daha fazla işçi alsanız” dedi. Ben de istiyorum, çalışıyoruz. En son 2019 yılında 1500 işçi alımı oldu. Emekliliklerden dolayı zaman zaman istihdamımızda azalmalar oluyor. Dolayısıyla bizim üretim planlarımızı da bunlar etkileyebiliyor. Her bir müessesenin bir üretim planı var. Ona dayalı olarak da iş gücü planlaması yapılıyor. Arkadaşlar da şimdi tekrar çalışıyorlar. İmkanlar ölçüsünde bunları inşallah kararlaştırdıktan sonra Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Gerekirse böyle bir duyuruyu burada yapacağız” dedi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) 6 bini yeraltında olmak üzere 8 bin 600 çalışan olduğunu belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ, “Hepinizin huzurunda teşekkür etmek istiyorum. Üretim artışı hedefimiz var. Mekanizeye geçmemiz lazım. Hem üretim artışını sağlayacağız hem de iş kazalarını daha da azaltmış olacağız” dedi.
Amasra ve Filyos açıklarında bulunan doğalgaz rezervinin konutların ihtiyacını 25 yıl karşılayacağını ifade eden Bakan Fatih DÖNMEZ, “Biz madenciliği önemsiyoruz, madenciyi önemsiyoruz. Bu sektörde 142 bin çalışan var. Aileleriyle ve yan sektörlerle birlikte en az yarım milyon insanımız bu işten ekmek yiyor. Geçtiğimiz yıl maden ihracatında 6 milyar dolarla rekor kırdık. Bu sene bu 6 milyar doları da aşacağız. Dün ithal ettiğimiz ürünleri bugün artık ihraç eder hale geldik. Boru biz üretiyoruz. Tüm dünyaya satıyoruz. Adam demir-çelikle mukavemetini artırıyor. Borlu çelik alıyorduk daha fazla bedel ödeyerek. Yine biz borun tonunu bir kaç yüz dolara satıyorduk. Elinde teknoloji sahibi olan ülkeler on bin dolara yirmi bin dolara geri alıyorduk. Hamallık yapıyorsunuz. Ham cevheri sat, adam işlesin sana geri satsın. Alın terine akıl teri katarsak yüz dolar bin dolar, on bin dolar, yüz bin dolar oluyor. İşçimizin, mühendisimizin, teknik elemanlarımızın alın teri ve akıl teri bizim için kutsaldır.” ifadelerini kullandı.