İmza törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İMAMOĞLU, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan AĞAR, konfederasyonumuza bağlı sendika başkanları ile İBB meclis üyeleri katıldı.
İBB ve TÜRK-İŞ arasında, kurumda ve iştirak şirketlerinde emek veren çalışanlara yönelik toplu iş sözleşmeleri ve ek protokoller imzalandı. İmza töreninde Genel Başkan Ergün ATALAY bir konuşma gerçekleştirdi.
Konuşmasında TÜRK-İŞ’in bu sene 70’nci kuruluş yıldönümlerini kutladıklarını kaydeden Genel Başkan Ergün ATALAY, sendikal örgütlenmenin önemine dikkat çekti.
TÜRK-İŞ’in yaklaşık 1,3 milyona yakın üyesi olduğu bilgisini aktaran ATALAY, “Bu ülkede örgütlülük, yüzde 14. Şu anda 18 milyon çalışanın olduğu bir ülkede, yüzde 14 örgütlüyüz. İktidarına da muhalefetine de sesleniyorum: Çıkın topluma deyin ki, ‘Örgütlenin.’ Nereye örgütleniyorsa, örgütlensin. Kime güveniyorsa, özgürce oraya gitsin. Çünkü, örgütlülük olmadan hiçbir iş olmaz. Çünkü bu ülkede öyle ayrıştık ki, bunun bedelini ben de ödüyorum. Bunun bedelini siz de ödüyorsunuz. Bunun bedelini Sayın Başkan da ödüyor” dedi.
Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden ocağındaki patlamaya değinen Genel Başkan ATALAY, olayın sorumlularının ortaya çıkartılması, noksanlıkların belirlenmesi ve suçluların bu işin bedelini sonuna kadar ödemesi gerektiğini dile getirdi. ATALAY ayrıca madenler konusunda bir an evvel siyasilerin, akademisyenlerin, maden mühendislerinin, işçilerin ve maden iş kolundaki sendikaların içerisinde olduğu bir “Maden Kurultayı” gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.
Konuşmasının devamında İmzalanan toplu iş sözleşmesi nedeniyle İMAMOĞLU’na teşekkürlerini sunan ATALAY, “Ben burayı aramadan, hiç gelmeden noksansız meseleler halloldu. Ben, bugün buraya imzaya geldim. Arzu ediyorum, inşallah bu her yerde olur. Biz örgütlenmeye kalktığımız zaman, Türkiye’nin her yerinde hemen bizi kapının önüne koyuyorlar. İstisnalar hariç. Diyorlar ki, ‘Sendika istemiyoruz.’ En büyük firmalar bunu yapıyor. Bunu kurumlar yapıyor, kuruluşlar yapıyor. Bu, sürdürülebilir bir iş değil. Onun için, örgütlenmeyle ilgili siyasete ihtiyacımız var. Bütün partilere ihtiyacımız var. Bu örgütlenmenin önünü açsınlar” ifadelerini kullandı.
Genel Başkan Ergün ATALAY’dan sonra konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İMAMOĞLU çarpıcı rakamlar aktardı.
İBB Başkanı İMAMOĞLU, “Ülkemizde nüfusun neredeyse yüzde 10’unun, ülke zenginliğinin yüzde 70’sinin sahibi olduğunu düşündüğümüzde, işimizin ne kadar zor olduğunu, hep beraber hesaplamamız gerekir. Eşitlik ilkesini, temelden başlayıp düzeltme konusunda yoğun çaba göstermemiz şarttır. Nüfusumuzun yüzde 50’si ise, bu ülke zenginliğinin sadece ve sadece yüzde 4’üne sahiptir. Türkiye’de servetin yüzde 70’i, neredeyse sadece 8,5 milyon insanın elinde. Neredeyse 43 milyon insan ise, bu ülkenin, bu cennet vatanının nimetlerinin sadece yüzde 4’üne sahip” bilgilerini paylaştı.
3,5 yıl önce “İstanbul adil bir şehir olacak” taahhüdüyle yola çıktıklarını hatırlatan İMAMOĞLU, “Adalet, çok önemli. Adil olmak, çok önemli. Ailede adalet başlar, sokakta, caddede, mahallede, kurumlarda devam eder; hasılı bütün ülkeye yayılır. Ve bu, adalet kavramının topyekun var olmasını sağlar” ifadelerini kullandı.
Sosyal adalet kavramı içinde sendikaların önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken İMAMOĞLU, “Sendikalaşma hareketlerine her zaman çok değer vermişimdir. Eşitsizliklerin ortadan kaldırılması hususunda, kendi içerisindeki özgür ve bağımsız ortamların sağlanmasında, asla taraf olmadan mevcut endüstriyel ilişkilerin en çağdaş bir biçimde yürütülmesi, yöneltilmesi hususunda 8,5 yılı aşkın kamu hizmetinde bulunan bir Belediye Başkanı olarak, çok özenli davranmışımdır. Adil olmaya gayret etmişimdir. Ve hiç kimsenin hakkını, hiçbir kurumun hakkını çiğnetmeden süreç yönetmeye gayret etmişimdir” dedi.