TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, 4 Mayıs 2021 Salı günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile TİSK tarafından ortaklaşa düzenlenen 35. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası programına çevrim içi katıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat BİLGİN’inde çevrim içi katılım sağladığı toplantıda işçi, işveren, esnaf ve memur konfederasyonlarının temsilcileri yer aldı. AĞAR, açılış programında yaptığı konuşmada işçi sağlığı iş güvenliği ile bazı konulara dikkat çekti.
İşçiler Çalışmaya Devam Ediyor
Pandemi sebebiyle tam kapanmanın yaşandığı bu günlerde kayıtlı çalışan işçilerin yarısından fazlasının işinin başında olduğunu belirten AĞAR, işçilerin toplu taşıma kullandığını, işyerlerinde kalabalık ortamda çalışıp birlikte yemek yediğini, eğer işyerlerinde gerekli önlemler alınmazsa virüsün işçi ve aileleri arasında hızla yayılmaya devam edeceğine bu nedenle denetimlerin artırılmasının gerektiğine dikkat çekti.
İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Sendikasız İşyerlerinde Görülüyor
Genel Mali Sekreter Ramazan AĞAR, iş kazası ve meslek hastalıkları istatistikleri incelendiğinde meydana gelen kazaların tamamına yakınının sendikasız işyerlerinde yaşandığını, sendikaların en önemli denetim mekanizması olduğunu ancak ülkemizde sendikalı işçi sayısını çok az olduğunu, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller için gereken adımların atılmasının işçi sağlığı iş güvenliği içinde çok önemli olduğunu belirtti.
Meslek Hastalıkları Gündeme Gelmelidir
AĞAR, ülkemizde iş kazalarından daha tehlikeli olan meslek hastalıkları konusunda farkındalık oluşmadığını, yayınlanan istatistiklerin sadece meslek hastalığı sebebiyle SGK tarafından gelir ve aylık bağlanan işçileri kapsadığını ancak gelir ve aylık bağlanmasa da meslek hastalığı teşhisi konan bütün işçilerin verilerinin yayınlanmasının politika üretme aşamasında çok önemli olduğunu vurguladı.
Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesinin Kapasitesi Artırılmalıdır
Meslek hastalığı konusunda atılacak en önemli adımlardan birinin Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesinin kapasitesinin artırılması olduğunu belirten AĞAR, 1980’li yıllarda Türkiye’de 5 milyon çalışana hizmet eden iki meslek hastalıkları hastanesi olduğunu ancak bugün 27 milyon kayıtlı çalışan için bir tane Meslek Hastalıkları Hastanesi kaldığını, Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi’nin kapasitesinin artırılmasının ülkemizdeki çalışanların sağlığı bakımından atılabilecek en önemli ve öncelikli adımlardan biri olduğunu vurguladı.