TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, konfederasyonumuza üye Şeker-İş Sendikası tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Basın Mensupları Buluşması”na katıldı.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, Şeker-İş Sendikası tarafından düzenlenen “Basın Mensupları Buluşması”na katılarak gündemdeki konulara değindi:
Gelir vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki ücretler için yapılacak vergi kesintisi oranının yüzde 27’den yüzde 30’a çıkartılmasına ilişkin maddenin “torba tasarı”dan çıkarıldığını anımsatan ATALAY, “Gelir vergisi konusunda bizim yüzde 27’ye itirazımız vardı. Onu yüzde 30 yaptılar, sonra yüzde 27’yi muhafaza ettiler.” ifadelerini kullandı.
Yüzde 27’lik vergi kesintisi oranının çalışanlar için yüksek olduğunu vurgulayan Atalay, şöyle konuştu:
“Adapazarı’nda 1975 yılında bir evde yangın çıktı. Ev sahibi yangını söndürmeye çalışan itfaiyeciye ‘Oğlum evi kurtarabilecek misin?’ diye sordu. Bu soru üzerine itfaiyeci ‘Ev zor ama arsayı kurtaracağız galiba.’ karşılığını verdi. Bunlar da evi yaktılar, arsayı kurtarmaya çalışıyorlar. Geldiğimiz noktada böyle bir iş geldi başımıza. Yüzde 27’nin kabul edilebilir bir tarafı yok ama yüzde 30 çok ama çok kötüydü.”
– “Her gün ortama 6 kişi iş kazasına kurban gidiyor”
Taşeron işçilerin kadro taleplerine de değinen ATALAY, “Bu konu, 1 milyon taşeron işçisinin yanında bu işçilerin aileleri düşünüldüğünde yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Hükümet yetkilileri bununla ilgili çalışmasının yıl sonuna kadar biteceğini söylediler. Ben de biteceğiyle ilgili bayağı umutluyum ama nasıl biteceğiyle ilgili tereddütlerim var. Memur mu yoksa işçi mi olacaklar?” değerlendirmesinde bulundu.
ATALAY, TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi’nde önceki gün meydana gelen patlamada yine işçi ölümleri yaşandığını hatırlatarak, iş kazalarının Türkiye’de can yakmaya devam ettiğini dile getirdi.
Bu yılın 8 aylık bölümünde bin 338 kişinin iş kazaları nedeniyle yaşamını yitirdiğine dikkati çeken ATALAY, her gün ortama 6 kişinin iş kazasına kurban gittiğini kaydetti. İş kazalarının önlenmesi için toplumun her kesiminin gayret sarf etmesi gerektiğini belirten ATALAY, bu konuda çıkartılan yasaların yaptırım gücünün olması gerektiğini anlattı.