Ankara’da gerçekleşen Genel Kurul’un Divan Başkanlığı’na TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp ALEMDAR seçildi. Genel Kurul, TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT’ın yaptığı açılış konuşması ile başladı.
IRGAT konuşmasında şu konulara değindi:
“İçinde bulunduğumuz ve uzun zamandır devam eden ekonomik sorunlar, hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, alım gücünün en fazla azaldığı bir dönemden geçiyoruz. Paramızdaki aşırı değer kaybı, TUİK’in açıkladığı enflasyonun yüzde 80’lere vardığı bir dönemi yaşıyoruz. Geride bıraktığımız 4 yıl ülkemiz ve dünya için zor bir dönem oldu. Pandemi sonrası kendimizi büyük bir ekonomik kriz içinde bulduk.
Her krizde olduğu gibi dar gelirli emekçiler, üretenler bu kriz de en büyük yarayı aldı. Devlet, işten çıkış yasağı, kısa çalışma ödeneği gibi bir takım önlemler alsa da ne yazık ki yetersiz kaldı. Ülkemizde resmi rakamlara göre 3,5 milyon vatandaşımız işsiz, ülkemizin cari açığı daha da artıyor. 4 kişilik bir ailenin açlık ve yoksulluk sınırı asgari ücretin üzerine çıkmış durumda, yani biraz daha yoksullaşılmışız. 2022 yılının ilk 7 ayında sadece kayıtlara geçen 1014 işçi kardeşimizi iş cinayetlerine kurban vermişiz. Böyle bir ortamda sendikal örgütlülüğün ve örgütlü bir toplumun önemi ortaya çıktı.
“SENDİKA ÜYESİ OLMAK İŞTEN ÇIKARILMA SEBEBİ OLARAK UYGULANMAKTADIR BİZİM ÜLKEMİZDE”
Ucuz emekle kalkınma olmaz. Sendikacılık işçi ve emekçilerin hak ve menfaat mücadelesi bir yana işçi sınıfının var olma hatta hayatta kalma mücadelesi halini almış durumda. Ülkemiz işverenleri Anayasal bir hak olan sendika üyeliğini engellemek adına işçilerin haklarını gasp ediyor. Çalışanların e-devlet şifreleri elinden alınarak istifaya zorlanıyorlar. Sendika üyesi işçiler insanlık dışı olaylara maruz kalmaktalar. Sendika üyesi olmak işten çıkarılma sebebi olarak uygulanmaktadır bizim ülkemizde. Ölümü gösterilip sıtmaya razı ediliyor emekçiler.” İfadelerini kullandı.
Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT’ın konuşmasının ardından kürsüye TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY çıktı.
Konuşmasında çalışanların örgütlenmeden başka çıkışı olmadığını vurgulayan Genel Başkan ATALAY, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması için Meclis’ten yasa çıkması gerektiğini bildirdi.
Meclis’te sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması için yasal düzenleme yapılmamasını eleştiren ATALAY, “Sendikaların örgütlenme büroları var. Ama Türkiye’de yoğun faaliyet gösteren ‘örgütlenmeme’ büroları da bulunuyor. Çalışanların sendikalı olmaması için çalışıyorlar. Örgütlenmeyi engellemek için formüller geliştiriyorlar. Buna karşı işçileri koruyacak, örgütlenmenin önünü açacak düzenleme gerekli. Meclis’te birçok parti var. Grup toplantılarını izliyoruz. Partilerin hiçbirinden çalışanlara ‘sendikalı olun’ çağrısı gelmiyor. Çünkü Meclis’teki milletvekillerinin büyük çoğunluğu işveren. İşçi kökenli milletvekili yok. Bu durumu aşmamız lazım. Meclis’e işçi kökenli milletvekili sokmamız lazım.” dedi.
Çalışma hayatındaki sorunların çözümü için çalışanlara seslenen ATALAY, “Bizler işçinin, aynı zamanda küçük esnafın, dar gelirlilerin temsilcileriyiz. Seçmenin büyük bir kesimini temsil ediyoruz. Yakında seçim var. Siyasi parti temsilcilerine işçi hakları konusunda ne düşündüklerini sorun. Örgütlenme, sendikalaşma hakkındaki düşüncelerini öğrenin. Oyunuzu ona göre kullanın. İşçi adaylar hangi partideyse oraya oy verin. İşçileri Meclis’e sokarsak sorunlarımızın takipçisi olurlar. Bu konuda kararlı olalım.” çağrısı yaptı. Genel Başkan ATALAY işçilerden çocuklarını okutmaları ve devletin, özel sektörün önemli kademelerinde görev almalarını sağlamalarını da isteyerek, işçi çocuklarının nerede olursa olsun işçinin yanında yer alacağını vurguladı.
TÜRK-İŞ’in öncelikle Türkiye’den ve işçiden yana olduğunu hatırlatan ATALAY, haklarını ararken hem mücadele, hem müzakere yöntemini izlediklerini belirtti. Kıdem tazminatı konusundaki duruşlarına dikkat çeken Genel Başkan ATALAY, dik durdukları için kazandıklarını bildirdi.
Emeklilikte Yaşa Takılanların durumuna da değinen ATALAY, EYT konusunun ciddi bir problem olduğunu, esas sıkıntının özel sektörde yaşandığını ifade etti. EYT ile ilgili yasal düzenlemenin bir an önce yapılmasını isteyen ATALAY, çözüm yerinin Meclis olduğunu söyledi.
.