Genel Başkan Ergün ATALAY, Türk Metal Sendikası’nın kuruluşunun 55’inci yıldönümü münasebetiyle gerçekleştirilen Temsilciler Toplantısı’nın açılış programına katıldı.
Konfederasyonumuza üye Türk Metal Sendikası'nın 55. Kuruluş yıldönümü münasebetiyle düzenlediği Temsilciler Toplantısı’nın ikincisinin açılış programı bugün Anadolu Hotels Esenboğa Thermal Otel'de yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul KAVLAK yaparken, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY'da bir konuşma gerçekleştirdi.
ATALAY konuşmasında şu konulara değindi;
"Kıdem tazminatının bu şeklinden memnunuz. Alamayanlarla ilgili bir düzenleme yapın, katkı sağlayalım. Nokta kadar geriye giderseniz buna müsaade etmeyiz. Kıdem tazminatı işçinin son kalesidir." dedi.
ATALAY, Türk Metal Sendikasının 55. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen "Temsilciler Toplantısı"nda, Türk Metal'in işçi hareketinin ve Türk-İş'in lokomotif sendikası olduğunu söyledi.
TÜRK-İŞ'in üye sayısının 1 milyonu bulduğunu, işçilerin aileleriyle 4 milyonluk büyük bir aile olduklarını belirten ATALAY, bu ailenin her zaman Türkiye'nin yanında ve emrinde olduğunu vurguladı.
Sendikaların yasama, yürütme ve yargı niteliğinin bulunmadığını ifade eden ATALAY, temel görevlerinin, temsil ettikleri işçilerin sorunlarına çözüm üretmek ve taleplerini dile getirmek olduğunu kaydetti.
Ücretlilerin ağır vergi yüküyle karşı karşıya kaldığını belirten ATALAY, çalışanların ocaktaki ücretini aralıkta da eksiksiz alması gerektiğini dile getirdi.
Kadroya geçen taşeron işçilere ek zam talebi
Son dönemde bazı köşe yazarları ve sendikaların kıdem tazminatında fon sistemine geçilmesini savunduğunu anlatan ATALAY, şöyle konuştu:
"Ülkemizde fonların akibetini hepimiz biliyoruz. Kıdem tazminatının bu şeklinden memnunuz. Alamayanlarla ilgili bir düzenleme yapın, katkı sağlayalım. Nokta kadar geriye giderseniz buna müsaade etmeyiz. Kıdem tazminatı işçinin son kalesidir. Nokta kadar geriye gidiş olursa, ona mani olamazsak, onu muhafaza edemezsek bu koltuklarda oturmanın hiçbir anlamı yok."
Kamuda sürekli işçi kadrosuna alınan taşeron işçilerin altışar aylık dönemler için yüzde 4 olan ücret zammının en az yüzde 20'ye yükseltilmesi gerektiğini vurgulayan ATALAY, başta Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) olmak üzere taşeron düzenlemesinin dışında kalan işçilerin de bir an evvel kadroya alınmasını istedi.
"Artık üyelerimiz tatillerinde Avrupa turuna çıkıyor"
TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul KAVLAK'da 2009'da Türk Metal Sendikası'nda genel başkan olduğu dönemde sendikanın 81 bin olan üye sayısını 205 bine, 18 olan şube sayısını da 29'a çıkardıklarını söyledi.
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası ile imzaladıkları son Grup Toplu İş Sözleşmesi'ni "Yüzyılın Sözleşmesi" olarak nitelendiren KAVLAK, şöyle konuştu:
"Benim dönemimde, dört büyük grup toplu iş sözleşmesi imzaladık. Hepsinde üyelerimiz için çok önemli kazanımlar elde ettik. Özellikle son sözleşmemizde, kimsenin hayal bile edemediği bir başarıya imza attık. Tarih yazdık. Şu an itibarıyla ortalama saatlik ücretimiz 15 lirayı aştı. Yani ortalama brüt ücret 5 bin lira oldu. Artık üyelerimiz tatillerinde Avrupa turuna çıkıyor, çocuklarını kolejlerde okutuyor."
KAVLAK, sendika üyelerinin avantajlı alışveriş yapabilmesi için "Emek Kart" uygulamasını hayata geçireceklerini de bildirdi.
Programa; TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan AĞAR, TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar, Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Baki Yüksel, Türkiye Meden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Mürsel Taşçı, Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Savaş Nigar, Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Hakan Toy, Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı ve çok sayıda Türk Metal Sendikası üye işçi katıldı.