Çalışma Hayatındaki Güncel Gelişmeler konulu işçi eğitim semineri Bitlis’te 15-16 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirildi.
15 – 16 Kasım 2018 tarihlerinde Bitlis’te gerçekleştirilen “Çalışma Hayatındaki Güncel Gelişmeler” konulu İşçi Eğitim Seminerine TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, Genel Mali Sekreteri Ramazan AĞAR, Tatvan Belediye Başkanı Fettah AKSOY, Diyarbakır Bölge Temsilcisi Bahri KARAKOÇ, Bitlis İl Temsilcisi Mustafa CENGİZ, Van İl Temsilcisi Naif BALANDI, TÜRK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın şube başkan ve yöneticileri, iş yeri temsilcileri ve işçiler katıldı.
İşçi Eğitim Seminerinin selamlama konuşmalarını TÜRK-İŞ İl Temsilcisi Mustafa CENGİZ ve Tatvan Belediye Başkanı Fettah AKSOY, açılış konuşmasını TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY yaptı.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“TÜRK-İŞ 2018 yılının eğitim seminerinin en sonuncusunu bugün burada Bitlis Tatvan’da yapıyoruz. Çevre illerdeki il temsilcilerimiz, şube başkanlarımızın tamamına yakın ile buradayız.
Ülkemizde, 1 milyon 900 civarında sendikalı işçi var. Biz bunun bir milyonuyuz.
Kıdem tazminatı ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılamaz, yaptırmayız. Kıdem tazminatı TÜRK-İŞ’in kırmızı çizgisidir.
Taşeronların kadroya alınmasının ardından KİT'lerle ilgili kadro konusunun açıklığa kavuşturulamadı. Resmi rakamları bilmememize rağmen Bakanlığın açıkladığı 750 bin civarında arkadaşımız, taşerondakiler kadroya girdiler. Biz, Asıl işi yapanlar kadroya girsin derken, asıl işi yapanlar kenarda kaldılar. Onlar da bizim insanımız, bizim kardeşimiz. İsabetli oldu, güzel oldu. Ama asıl işi yapıp 80 bin civarında arkadaşımız şu anda dışarıda bekliyor. Bu enerjide, madende, PTT'de şekerde, TRT'de, demiryollarında var. Belki kırk kalem sayabiliriz. Toplandığında 80 bin kişi.
TÜRK-İŞ olarak asgari ücret 2.000.- TL olsun konuşmaya başladı ama istediğimiz sonucu alamadık. Sadece birkaç işveren asgari ücreti 2.000.- TL’ye çıkardı. Asgari ücretlinin gözü kulağı TÜRK-İŞ yönetiminde, ne olacağız diye bekliyorlar.
TÜRK-İŞ, sağcısı solcusu, alevisi sünnisi, Laz’ı Kürt’ü ayırt etmeyen ve kucaklayan bir yapıya sahiptir. Hepimiz bu ülkenin vatandaşıyız. Hiçbir ayrım yapmadan hepimiz bu ülke için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Hepimiz bu ülke topraklarında birlik ve beraberlik içinde yaşıyoruz, yaşayacağız.
4 milyonluk dev gibi bir aileyiz. Dünyada ekonomik çıkarlar için ekonomi savaşları oluyor.”
Açılış konuşmalarının ardından; Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Orhan Ersun CİVAN “Çalışma Hayatındaki Güncel Sorunların İş Kanunu ve Sendikalar Kanunu Çerçevesinde Değerlendirilmesi", Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur KILKIŞ, “İş Hukukunda Arabuluculuk ve Taşeronlaşma”, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf ALPER, “Sosyal Güvenlik Uygulamalarında Güncel Gelişmeler", İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesinden Dr. Kaan Özkan KARADAĞ “İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları”, TÜRK-İŞ Eğitim Uzmanı Hülya UZUNER DURANSOY “Toplumsal Cinsiyet Eşit(siz)liği” konularında eğitim seminerine katkılarını sundular.