Çalışma Hayatındaki Güncel Gelişmeler konulu işçi eğitim semineri 6-7 Eylül 2018 tarihleri arasında Kars’ta gerçekleştirildi.
6 – 7 Eylül 2018 tarihlerinde Kars’ta gerçekleştirilen “Çalışma Hayatındaki Güncel Gelişmeler” konulu İşçi Eğitim Seminerine TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT, AK Parti Kars Milletvekili ve 65. Dönem Ulaştırma Bakanı Ahmet ARSLAN, Kars Valisi Rahmi DOĞAN, AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus KILIÇ, Kars İl Temsilcisi Yusuf ERDOĞDU, Erzurum İl Temsilcisi Yusuf GÖKCAN, TÜRK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın şube başkan ve yöneticileri, iş yeri temsilcileri ve işçiler katıldı.
İşçi Eğitim Seminerinin selamlama konuşmalarını AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus KILIÇ, Kars Valisi Rahmi DOĞAN, açılış konuşmalarını TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY ve AK Parti Kars Milletvekili ve 65. Dönem Ulaştırma Bakanı Ahmet ARSLAN yaptı.
ARSLAN yaptığı konuşmada, “Hepimizin ortak noktası ülkemiz. Görevimiz ne olursa olsun ortak paydamız ülkeye hizmet etmek olmuştur. Hayatımız boyunca hepimiz bu bilinçle hareket etmeliyiz. Üretmeden tüketmek bize yakışmaz. Üretime ve üretene değer vermek ve saygı duymak zorundayız. 17 – 25 Aralık olayları ve 15 Temmuz darbe girişimleri ile ülkemize zarar vermeye çalışanlar şimdi de ülkemize karşı ekonomik savaş açtılar. Biz öyle bir milletiz ki bunun da üstesinden el birliği ile geleceğimize inanıyorum. Sizlerle bir arada olmaktan duyduğum mutluluğu ifade ederek sözlerimi bitirmek istiyorum. Bu vesile ile sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyorum.” ifadelerine yer verdi.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
ATALAY, “ ÇOCUK İŞÇİLİĞİ KONUSUNDA TÜM KURUM ve KURULUŞLAR SEFERBER OLMALIYIZ”
“TÜRK-İŞ’in 1 milyon işçisi var. Temsil ettiğimiz insanların hak ve hukukunu korumaya çalışıyoruz. Kadın, çocuk, genç ve tüm işçilerin birçok sorunu var. İşçilerimizin sorunlarını çözümleyebilmek için mücadelemiz devam etmektedir. Eğitim alacağı ve oyun oynayacağı yaşlarda sırtlarına ağır yükler yüklenen, geçim derdi çeken 6 – 17 yaş arasındaki çocuklarımız çeşitli sektörlerde en kötü şartlar altında çalıştırılmaktadır. Çocuk işçiliği konusunda özellikle tüm kurum ve kuruluşlar seferber olmalıyız ve bu duruma bir son vermeliyiz.
Öte yandan iş kazaları yaşanmaya devam etmektedir. Her gün yaşanan iş kazasında işçilerimiz ölmesine rağmen, sadece Soma örneğindeki gibi toplu ölümler yaşandığında gündeme gelmektedir. Hâlbuki iş kazaları konusunda hayatını kaybedenlerin sayısına bakılmaksızın toplum olarak daha duyarlı olmamız ve tüm kurum ve kuruluşlar olarak elimizden gelen tüm çabayı sarf etmemiz gerekir. Ülke olarak, “Bir insanı yaşat ki devlet yaşasın!” mantığıyla hareket etmeliyiz.
Bununla beraber örgütlenme ile ilgili de sorunlarımız devam etmektedir. Örgütlenme konusunda da büyük çabalar sarf etmekteyiz. Geçen yıl 800 bin işçi kadroya geçti ve 70 – 75 bin civarında kadroya geçemeyen işçimiz var. Ülkenin gündeminden dolayı bu konularla yeterince ilgilenilemiyor. Bu konuda da mücadelemiz sürecektir. TÜRK-İŞ, sizleri ve sizin ailenizi temsil ediyor. Bu vesile ile İşçi Eğitim Seminerinin siz değerli üyelerimize katkı sağlamasını temenni ediyor, sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyorum.”
Açılış konuşmalarının ardından; Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan ERBAŞ “Taşeronlaşma ve İş Hukukunda Arabuluculuk”, İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesinden Dr. Kaan Özkan KARADAĞ “İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları”, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Orhan Ersun CİVAN “Çalışma Hayatındaki Güncel Sorunların İş Kanunu ve Sendikalar Kanunu Çerçevesinde Değerlendirilmesi”, TÜRK-İŞ Eğitim Uzmanı Hülya UZUNER DURANSOY “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ve TÜRK – İŞ Sosyal Güvenlik Uzmanı Barış İYİAYDIN “Sosyal Güvenlik Uygulamalarında Güncel Gelişmeler” konularında eğitim seminerine katkılarını sundular.