Birleşmiş Milletler tarafından dünyada gittikçe artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ilan edilmiştir.
Dünyada ve Türkiye’de başta yoksulluk olmak üzere bozuk gelir dağılımı, düşük ücret, işsizlik, hızlı nüfus artışı, göç, çarpık kentleşme ve yetersiz eğitim gibi çeşitli nedenlerle birçok çocuk, aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla çalışmaktadır.
Çalışan çocukların sorunları Türkiye’nin temel sorunlarından olup bu sorunların çözümü yönündeki politikalardan da soyutlamak mümkün değildir.
Yıllardır çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması konusunda mücadele veren TÜRK-İŞ, işçi hak ve özgürlüklerini koruma ve iyileştirme mücadelesinin ayrılmaz bir parçası olarak gördüğü çocuk işçiliğiyle mücadelede işçi sendikalarına görev düştüğü inancıyla, 1992 yılından bu yana bu alandaki çalışmalarını devam ettirmektedir. TÜRK-İŞ, uluslararası kuruluşların yanı sıra, Türkiye’deki çeşitli kurum ve kuruluşlarla da iş birliği yaparak, birtakım projeleri hayata geçirmiştir.
Türkiye’de 11-12 yaşında çalışan 2 milyona yakın çocuk işçi vardır. Bu çocukların okula gitmesi, tatile çıkıp deniz görmesi gerekirken çalışmaktadır. Bu ülkedeki; işçi, işveren örgütleri, siyasi partiler olarak her şeyden önce bu çocukları çalıştırmamamız gerekmektedir. Çocukların çalışması bu ülkeye yakışan bir durum değildir. Bu konuda herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekmektedir.