Mesajda şu ifadelere yer verildi:
“Birleşmiş Milletler tarafından dünyada gittikçe artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ilan edilmiştir.
Dünyada ve ülkemizde başta yoksulluk olmak üzere bozuk gelir dağılımı, düşük ücret, işsizlik, hızlı nüfus artışı, göç, çarpık kentleşme ve yetersiz eğitim gibi çeşitli nedenlerle birçok çocuk, aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla çalışmaktadır.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre dünyada 160 milyona yakın çocuk işçi, Türkiye’de ise TÜİK tarafından 2019 yılında yayınlanan son çocuk işgücü anketi sonuçlarına göre, ülkemizde 5-17 yaş grubundaki 16 milyon 457 bin çocuğun 720 bininin ekonomik faaliyette çalıştığı tahmin edilmektedir. Buna göre, bu yaş grubundaki çocukların yüzde 4,4’ünün çalıştığı görülmektedir.
Çalışan çocukların sorunları Türkiye’nin temel sorunlarından olup bu sorunların çözümü yönündeki politikalardan da soyutlamak mümkün değildir.
Okul çağında olan bu çocukların ekonomik yetersizlikler nedeniyle aile geçimine katkı sağlaması ülkemiz adına üzücü bir durumdur. Ülkemizde, çalışmak zorunda olan çocukların sorunlarının çözümlenmesi için sosyal ve ekonomik önlemlerin alınması, ihtiyaç duyduğumuz yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.
TÜRK-İŞ, Çocuk İşçiliği ile Mücadele konusunda uluslararası kuruluşların yanı sıra, Türkiye’deki çeşitli kurum ve kuruluşlarla da iş birliği yapmıştır.
Tüm sosyal paydaşların çocuk işçiliğinin toplum üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve çocuk işçiliği ile mücadele konusunda farkındalığı artırmak amacıyla üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekmektedir.
TÜRK-İŞ, çocuk işçiliği sorununun çözümü için çalışmalarına hassasiyetle devam edecektir.”
TÜRK-İŞ YÖNETİM KURULU