2022’nin ikinci altı ayında asgari ücrete yapılacak artışı belirlemek üzere toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat BİLGİN başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak AKKOL ve diğer komisyon üyeleri katıldı.
Toplantıda TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY açıklamalarda bulundu.
ATALAY, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda, yıllık belirlenen asgari ücret konusunda uzun senelerden sonra ara zam için toplandıklarını belirtti.
Yüksek enflasyon nedeniyle yılbaşında belirlenen asgari ücretin alım gücünün düştüğünü vurgulayan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, şöyle konuştu:
“Asgari ücretle ilgili, son 5 aydır maalesef ocak ayında aldığımız zam 3 ay sonra özellikle gıdadaki yüksek enflasyondan dolayı eridi. Asgari ücretliler, sabit gelirliler, emekliler, toplumun sıkıntı çeken kesimi. İnsanlar son yıllarda görülmedik bir ekonomik sıkıntı içerisinde. Oluşan enflasyon ortada, bu enflasyon çerçevesinde asgari ücretliye, dar ve sabit gelirliye nefes aldıracak bir düzenleme olmasını talep ediyoruz.” İfadelerini kullandı.
Asgari ücretin yaygın ücrette dönüşme riskine dikkati çeken Genel Başkan ATALAY, asgari ücretteki artışın nitelikli iş ve işçiye de yansıtılması gerektiğini dile getirdi.
Türkiye’nin en önemli 500 firması var biz 100 tanesinde örgütlüyüz. Bizim bir beklentimiz var; yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Emeklilerin beklentisi var, EYT’lilerin beklentisi var. Bunlarla ilgili taşeron işçisinin beklentisi var. Bu toplantıdan sonra da güzel bir netice alır bu konuları bu sene içerisinde tamamlarsak kamuoyu da ben de işçi de memnun olur.
Geçici işçilerin, taşeron işçilerin, EYT’lilerin, emeklilerin hükümetten talepleri olduğunu vurgulayan ATALAY, torba kanun kapsamında Mecliste görüşülen en düşük emekli aylığının daha da artırılması gerektiğini söyledi.
Toplantıda konuşma yapan Bakan BİLGİN, “Karşı karşıya bulunduğumuz sorunların emekçilere yansımasıyla asgari ücretle ilgili bir toplantı yapma gereği ortaya çıkmıştır” diyerek şöyle devam etti:
“Türkiye geçtiğimiz Aralık ayının sonunda tarihi bir asgari ücret sözleşmesine imza atmış bulunuyordu. Asgari ücretli olsun olmasın bütün çalışanlar da memnun olmuştu. Bir iş yerinde asgari ücret belirlendiği zaman asgari ücretin üzerinde çalışanlar için de ücretlerini yukarı doğru çekmek mecburiyetinde hissettiği bir hiyerarşik yapı var. İşverenler bu düzenlemeyi yapmak zorundalar, asgari ücretin sınırlı bir etkisi olmadığını buradan görmeliyiz.” dedi.
“Enflasyonun Emekçilerin Üzerindeki Baskısını Ortadan Kaldıracağız”
Bakan BİLGİN, gelir dağılımına devletin sosyal politikalarla yaptığı müdahalelerin aslında çalışanların emekçilerin lehine yapılan sosyal bir transfer anlamını taşıdığını söyleyerek, “Bugün Türk sanayisi, bin büyük kuruluşu faaliyet içerisindeki artırıyorlar bu önemlidir ama bu karları da çalışanlarımızla paylaşmak durumundalar. Türkiye üretim de sosyal barışı sağlamadan büyümeye devam edemez. Üretmeden büyümesi mümkün değildir. Sosyal barış içerisinde, paylaşarak büyüyeceğiz. Türkiye’nin bu konjonktürle ekonomik dalgalanmaların negatif etkilerini, enflasyonun emekçilerinin üzerindeki baskısını ortadan kaldıracağız. Ümit ediyorum, sağlıklı, çalışanlarımızı ve Türkiye’yi memnun eden bir netice alırız. Ben milletimize şimdiden bu toplantının hayırlı sonuçlar vermesini diliyorum” ifadelerini kullandı.
TİSK Genel Başkanı Özgür Burak AKKOL ise konuşmasında, sürecin hem çalışan kesimi hem de işveren kesimi adına hayırlı olmasını temenni ederek, “Asgari ücret yıllık belirleniyor fakat vatandaşlarımızın beklentisi var. Hem işçi tarafının hem devletimizin hem de işletmelerimizin mutabakatıyla ara bir zam ihtiyacı olduğu konusunda mutabık kaldık, buraya severek, isteyerek geldik. Mevcut konjonktür sebebiyle vatandaşımızın beklentisinin karşılanması konusunda biz TİSK olarak tam bir mutabakatla buradayız. Bir taraftan emtia fiyatları, enerji fiyatları, yanı başımızda bir savaş var, bölgemizde bir savaş var. Vatandaşlarımız etkileniyor, aynı belirsizlikler işletmelerimizi, iş sahiplerini ve şirketleri de etkiliyor. Dolayısıyla yine dengeli bir asgari ücret tespiti yapılması konusunda TİSK elini taşın altına koyacaktır” dedi.