Kayıtlı istihdam, idari para cezası uygulanmaması, toplu iş sözleşmesi olması, 50 ve üzerinde çalışanı bulunması, Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim borcu olmaması, iş sağlığı ve güvenliği koşullarını yerine getirmesi ve işletmede iş kazası yaşanmaması kriterlerini sağlayan işletmelere ‘Beyaz Bayrak’ ödülü verilmeye başlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sendikalı işletmelere verilen Beyaz Bayrak Ödülleri, İstanbul’da TİSK’in ev sahipliğinde dün düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Programa TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul KAVLAK’da katıldı.
Törende konuşan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, sendikal örgütlülüğe sahip ve devlete karşı yükümlülüklerini yerine getiren işletmelere artık Beyaz Bayrak verileceğini söyledi.
Türkiye’de sendikalı işçi oranının yüzde 14 civarında olduğuna dikkati çeken ATALAY, düşük olan bu oranın Türkiye’ye ve Türk çalışma hayatına yakışmadığını dile getirdi.
Birçok işverenin sendikal örgütlenmeye karşı olduğunu ifade eden Genel Başkan Ergün ATALAY, “Kafanı kaldırdığın zaman değişik ortamlarda bedel ödüyorsun. Birçok işveren ‘Sendikaya ne gerek var?’ diyor. Bu yaklaşım doğru değil. Bu kimseye bir şey kazandırmıyor.” diye konuştu.
Beyaz Bayrak uygulamasının hayata geçmesinde Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) önemli katkısının bulunduğunu vurgulayan ATALAY, şöyle devam etti:
“Beyaz Bayrak uygulaması o kadar önemli ki örgütlenmeden korkmamak lazım. Şimdi kamu sözleşmeleri gündemde. Bu sözleşme kapsamındaki işçi, 150 metre yüksekte elektrik direğinde çalışıyor. Bir işçimiz can verdi, diğeri komada. Bu insanlara 10 bin lira, 11 bin lira vermek adil değil, doğru değil. Yoksa verme ama varsa bu insanlara nefes aldıracak ücretler vermek lazım.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat BİLGİN, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak AKKOL ve TÜRK-İŞ Genel Başkanı ATALAY, Beyaz Bayrak Ödülleri’ni kazanan işletmelerin temsilcilerine sertifikalarını takdim etti.