İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı iş birliğinde, 36. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası kapsamında ATO Congresium’da “Sosyo-Ekonomik Boyutu ile İş Sağlığı ve Güvenliği” temalı program düzenlendi.
Programa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat BİLGİN, TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan AĞAR, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Muhittin BİLGE, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak AKKOL, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, MEMUR-SEN Genel Başkanı Ali YALÇIN, Türkiye KAMU-SEN Genel Başkanı Önder KAHVECİ, TESK Genel Başkanı Bendevi PALANDÖKEN ve Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik YAVUZ katıldı.
Programda konuşma yapan AĞAR, işçi sağlığı iş güvenliği ile bazı konulara dikkat çekti.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bütün Bir Toplumu İlgilendiriyor
Genel Mali Sekreter Ramazan AĞAR, İşçi sağlığı ve güvenliği konusuna gereken önem verilmediğinde, bu alandaki sorunların kendini çevre kirliliği, hastalık, üretim kaybı, iş kazası, meslek hastalıkları ve ölümler şeklinde gösterdiğini sonuçta yalnız çalışanları değil, tüm toplumların bu olumsuzluklardan etkilendiğini belirtti.
İş Sağlığı ve Güvenliği İle ilgili Sorunlar Küçük İşletmelerde Daha Çok Yaşanıyor
Sosyal güvenlik haklarına uyulmaması ve sigortasız sendikasız işçi çalıştırılması bakımından temel sorunların yaşandığı işletmelerin küçük ve orta boy işletmeler olduğunu belirten Genel Mali Sekreter Ramazan AĞAR, “Bu tür işyerlerinde maliyetin ilk düşürüldüğü kalem işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri olmaktadır. Bu koşullarda işçiler işsizlik ve iş kazası riski arasında tercih yapmaya zorlanmaktadır. Geçinmek zorunda olan işçiler sağlıksız ortamlarda çalışmakta yani yüksek iş kazası riskini tercih etmektedir.” İfadelerini kullandı.
AĞAR, 2020 yılında ülkemizde 384 bin 262 iş kazasının meydana geldiğini, 908 işçinin meslek hastalığına yakalandığını, iş kazası ve meslek hastalığı sonucunda 1.236 işçinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Bu veriler dünya ortalamasına bakıldığında yüksektir. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği sorunları ve çözüm yollarının, bir sistem bütünlüğü içinde ele alınması gerekmektedir. İstihdam biçimlerinden eğitim politikalarına, sendikal örgütlenmeden işyeri denetimlerine, koruyucu sağlık politikalarından ilgili mevzuatın uygulanmasına kadar konunun bütüncül bir çerçevede ele alınması büyük önem taşımaktadır.” dedi.
Genel Mali Sekreter Ramazan AĞAR, ülkemizde son dönemde yaşanan ekonomik sorunların, gittikçe artan enflasyonun ve ona bağlı olarak ortaya çıkan hayat pahalılığının, emeğiyle geçinenleri zorladığını bu hususta Bakanlık nezdinde yapılacak olan çalışmalara güvendiklerini ifade etti.