Seminere; TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT, TÜRK-İŞ Eskişehir İl Temsilcisi Nejat KILIÇ, Eskişehir ilinde yer alan Konfederasyonumuza bağlı sendikaların şube başkan ve yöneticileri, iş yeri temsilcileri ve işçiler katıldı.
TÜRK-İŞ Eskişehir İl Temsilcisi, Nejat KILIÇ açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasında, “13 milyon sigortalı insan var. Bunların dışında 4 binden fazla kayıt dışı çalışan insan var. Çalışan kesimin sadece %10’u sendikalıdır. Bu yüzdenin artması gerekmektedir. İş sağlığı güvenliği eğitimleri bizim önceliğimizdir. Bu eğitimin size fayda sağlamasını diliyorum” dedi.
TÜRK-İŞ Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Eskişehir’de yaptığı konuşmasında şu konulara değindi:
“Terörün acımasız olduğu bir dönemden geçiyoruz. Şehit haberleri, içimizi burkup yaralıyor. Başkentteki terör katliamı hepimizi derinden üzmüştür.
13 milyon çalışan insanın refah seviyesini yükseltme amacındayız. Gerçek anlamda demokratikleşme olduğunda bu amacımıza rahatlıkla ulaşabiliriz.
İnsan hayatını önemsediğimiz için gerekli önlemleri almaya çalışıyoruz. İş sağlığı ve güvenliği konusunun ne kadar önemli olduğunu toplu ölümlerle anlıyoruz. Maalesef iş kazaları önlenemiyor. Çünkü düzenleyen ve denetleyen bir yapı yok.
Hiçbir rant hiçbir kazanç insan hayatından önemli değildir. Her şeyin para, kazanç olduğu bir sistem var. 13 milyon çalışan var bunlardan 1 milyon 400 bini sendikalıdır. İnsanların kendini ifade edeceği bir örgütlenme yapısı olmalıdır. Türkiye’de böyle bir yapı yok. Bütün tasarrufların emek üzerinden yapıldığını görüyoruz.
Diğer Konfederasyonlar söylenince kafalarda siyasi bir çağrışım oluşur. TÜRK-İŞ’te böyle bir yapı yoktur. TÜRK-İŞ; din, dil, ırk ayrımı yapmaz. Gün birlik beraberlik günüdür.
Devlet istihdam sağlamıyor. Türkiye’de yoksuzluk, işsizlik var. Özel sektör aracılığıyla istihdam sağlanıyor. Bu durum da ucuz emeği ortaya çıkarıyor.
Türkiye’de son 5 yıldır büyüme olmuyor. Dünyanın gelir dağılımı bozuk 3 ülkesinden biriyiz. Bir şeyler eksik gidiyor. Bunu engelleyecek tek yapı örgütlemedir. Örgütlenme halinde çalışan hakkını arayabilir, özgürlüğünü koruyabilir.
Devlet bile taşeron işçi çalıştırıyor. Alt işveren adı altında ucuz emek oluşturuluyor. Asıl işverende taşeronlaşma olmaz. Ama bir bakıyorum bizim ülkemizde böyle bir çalışma şekli var.
Örgütlülük oranını yüzde 50’ye çıkarmalıyız. Yoksa bu rekabet sisteminde istediğimizi alamayız.
Nitelikli insan kaynağımız var. Bu kaynağımız yerinde değerlendirilmeli. Bu seminerin hepinize fayda sağlamasını diliyorum” dedi.
TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT'ın konuşmasının ardından başlayan Eskişehir Eğitim Seminerinde; TÜRK-İŞ Sosyal Güvenlik Danışmanı Celal TOZAN, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası Bakımından İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları İle Sigortalılara ve Hak Sahiplerine Sağlanan Yardımlar” ve “Sosyal Güvenlik Sistemindeki Gelişmeler”, Prof.Dr. Aziz KONUKMAN, “Türkiye'de Ekonomik ve Sosyal Gelişmeler”, Dr. Orhan Ersun CİVAN, “Türkiye'de İş Sağlığı ve Güvenliği Haklar ve Ödevler”, Dr. Cebrail ŞİMŞEK ise “İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları” konularında eğitim seminer programına katkı sağladı.