TÜRK-İŞ Sakarya İl Temsilcisi, Cemal Yaman açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasında, İş sağlığı güvenliği eğitimlerinin önemine, işçi ve işverenlerin üzerine düşen görev ve sorumluluklara değindi.
Seminere; TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT, TÜRK-İŞ İstanbul Bölge Temsilcisi Faruk BÜYÜKKUCAK, TÜRK-İŞ Sakarya İl Temsilcisi Cemal Yaman, Sakarya ilinde yer alan Konfederasyonumuza bağlı sendikaların şube başkan ve yöneticileri, iş yeri temsilcileri ve işçiler katıldı.
TÜRK-İŞ Adapazarı İl Temsilcisi, Cemal Yaman açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasında, İş sağlığı güvenliği eğitimlerinin önemine, işçi ve işverenlerin üzerine düşen görev ve sorumluluklara değindi.
TÜRK-İŞ Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Adapazarı’nda yaptığı konuşmasında şu konulara değindi:
“Her gün şehit haberleri alıyoruz. İçimiz kan ağlıyor. İnsan hayatı her şeyden önce gelir. Onun için toplumsal duyarlılığımız başta olmak üzere yaşadığımız katliamlara karşı TÜRK-İŞ başta olmak 14 kurum ve kuruluşla ortaklaşa 17 Eylül’de teröre karşı miting düzenlendi. Analar artık ağlamasın diye son büyük vuruşumuzu gösterdik.
Bu ölümlerin dışında İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmamasından kaynaklanan ölümler de çok fazladır. TÜRK-İŞ insan hayatına önem veren çalışmayı destekler. Bunun için de en etkili bir şekilde İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimlerini sürdürür. Türkiye’de yüzde 90’ın üzerinde iş kazaları yaşanmaktadır.
Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de sistem değişti. Türkiye’de devlet istihdam sağlamıyor. Devlet sağlamadığı için de özel sektör sağlıyor. Ülkemizde İş Kanunu, SGK Kanunu ve Sendikalar Kanunu var. Bunlardan biri olmazsa olmaz, düzen bozulur.
Demokrasi kurallar sistemidir. Kimse kuralların dışına çıkmamalıdır. Ama benim ülkemde kural tanınmıyor.
Nasıl şehit olunca ağıtlar yakılıyorsa, işçi ölümlerinde de aynı acı yaşanıyor.
Biz TÜRK-İŞ olarak hiçbir zaman dil, din, ırk ayrımı yapmadık yapmayız. Hiçbir siyasi partiye bağlı kalmayız. Her zaman özgürlükçü bir yaklaşımımız olmuştur.
Ülkemizde kayıt dışı çalışan işçi sayısı oldukça fazladır. Ülkemizde Taşeron işçi olmamalı ama devlet kurumlarında da bu şekilde çalışan işçiler var. Niye taşeron? İnsan emeği ucuza satın alınıyor. Umuyorum artık yardımcı işlerin dışında taşeron işçi çalıştırılmaz.”
TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT'ın konuşmasının ardından başlayan Adapazarı Eğitim Semineri'nde; TÜRK-İŞ Sosyal Güvenlik Danışmanı Celal TOZAN, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası Bakımından İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları İle Sigortalılara ve Hak Sahiplerine Sağlanan Yardımlar” ve “Sosyal Güvenlik Sistemindeki Gelişmeler”, Prof. Dr. Aziz KONUKMAN, “Türkiye'de Ekonomik ve Sosyal Gelişmeler”, Dr. Orhan Ersun CİVAN, “Türkiye'de İş Sağlığı ve Güvenliği: Haklar ve Ödevler”, Prof. Dr. Arif Hikmet ÇIMRIN “İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları”, Yrd. Doç. Dr. Atilla ÖZSEVER ise “Taşeronlaşma Sorunları ve Çözüm Yolları” konularında eğitim seminer programına katkı sağladı.