Genel Başkan Ergün ATALAY, Türk Metal Sendikası ve Türkiye Barolar Birliği’nin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma günü nedeniyle düzenlediği panele katıldı.
TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul KAVLAK açılış konuşmasını gerçekleştirdi.
Kadına yapılan fiziksel şiddetin niteliğinden ötürü en çok gündeme geldiğini belirten KAVLAK, "Oysa bana göre fiziksel şiddet başlangıç değil sonuçtur. Asıl olan ayrım olmasıdır. Mesele ayrımcılıktadır. Bu yüzden kadına karşı ayrımcılığı yenmeliyiz, ortadan kaldırmalıyız” dedi.
Genel Sekreter KAVLAK, "Kadına karşı ayrımcılığı yenmek ve ortadan kaldırmak için mücadeleden vazgeçmeyeceklerini belirterek, artık ilkokul kitaplarında dışarıda oynayan Ali’ye, evde annesine yardım eden Ayşe’ye bir son vermeliyiz. Ali de Ayşe de annelerine birlikte yardım etmeli, oynayacaklarsa dışarıda birlikte oynamalı. Kadın kahkaha atmaz, kadın yapamaz, edemez, hamile kadın sokağa çıkmaz diyen akla, artık bir son vermeliyiz. Çünkü kadını hedef alan her türlü şiddeti doğuran, besleyen, yeniden ve yeniden üreten, bu akıldır. Onun için bu akla son vermeden kadın ve erkeğin biyolojik olarak farklı ama sosyal olarak mutlak anlamda eşit oldukları gerçeğini bütün akıllara nakşetmeden huzura eremeyiz" diyerek sözlerini tamamladı.
Daha sonra Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu paneldeki konuşmasını gerçekleştirdi.
Sözlerine "Değerli dostlarım, Ulu Önder ATATÜRK'ün; 'Ey kahraman Türk kadını sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” sözüne atıfta bulunan FEYZİOĞLU, “Dünya hiçbir ulusun, hiçbir milletin kadını, Anadolu kadını gibi canı pahasına ülkesi ve vatanı için mücadele etmedi. Sahip olduğu güçle kadının, şiddete ve ayrımcılığa karşı verdiği mücadeleyi kazanacağına inanıyorum. Ülkemin kadınlarına güveniyorum ve ülkemin kadınlarına inanıyorum" dedi.
Kadınların değerini daha iyi anlamanın gerekliliğini vurgulayan FEYZİOĞLU; "Bir kadın gittiğinde hayattan her şey gider, bir kadın hayata geldiğinde hürriyet gelir, aydınlık gelir, can gelir. Söz veriyorum size, kadına yönelik ayrımcılığın kökünü kazıyacağız. Kadınlar başaracak, Türkiye başaracak, Türkiye’nin çelik kadınları başaracak, buna yürekten inanıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
Genel Başkan ATALAY sözlerine Cahit Sıtkı TARANCI'nın 'Memleket İsterim' şiiriyle başladı.
15 Temmuz sürecinin bedelini, Irak’taki savaşın bedelini, Suriye’deki savaşın bedelini kadınlarımızın ödediğini belirten ATALAY, Avrupa'nın ikiyüzlü davranmasını eleştirdi." Suriyeli mülteciler kapılarına dayandığı zaman teller çekiyorlar, ama insan haklarını anlatmaya geldiğinde en önde konuşuyorlar. 57 senedir Avrupa’nın kapısındayız diyoruz ki bizi Avrupa Birliğine alın. Avrupa Birliği müzakere çalışmaları ile ilgilenen hukukçularımız burada. Biz Avrupa Birlliği'ne girecekmişiz gibi yasalarımızı çıkartalım, önlemlerimizi alalım. Fakat bizi yine de Avrupa Birliğine almazlar." dedi.
Asgari ücret ile ilgili 1600 TL talep ettiklerini belirten ATALAY, "TUİK'in geçen seneki net asgari ücretin, ağır işlerde 1600 TL. Biz bu rakamı talep ettik. Zeytin dalını kırmayın diyorlar. Bu dal meyve verecek diyorlar. 15 Temmuz gecesi sığınaklara saklananlar, evlerinde çıkmayanlar bu millete karşı borçlarını nasıl ödeyecekler” dedi.
Panele, Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak, Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağrıcı, Türk Metal sendikasının örgütlü olduğu bölgelerden 600’e yakın kadın üye ve çok sayıda davetli katıldı.