11 Kasım tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında “Üçlü Danışma Kurulu” toplantısı yaptık. Bakanlıkta ki bu toplantıya bizimle birlikte sosyal taraflardan HAK-İŞ, DİSK, TOBB ve TİSK katıldı.
Bakanlık uzmanlarının da yer aldığı toplantıya Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı sayın Faruk Çelik başkanlık etti. Toplantının gündemini “Alt İşverenlik ve Kiralık İşçilik” başlıkları oluşturdu.
Hepimizin bildiği üzere ülkemizde şu an 950 bine yakın taşeron işçisi bulunmaktadır. Bu sayının büyük bölümü kamuda istihdam edilmektedir. Özellikle sağlık sektöründe taşeron işçilik ile ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Taşeron işçilik ülkemizde bundan 25 yıl önce başladı. O dönemde taşeron işçilik Kanun metninde yer aldığı gibi sadece uzmanlık gerektiren alanlarda ve işin bir bölümde kullanılmaktaydı. Ancak bugün gelinen noktada taşeron işçilik işgücü maliyetini düşürmek için kullanılmaktadır. Bu Türkiye’nin ayıbıdır. Bu ayıbı bu hale getirenlerin temizlemesi gerekir.
Bakanlık çalışanların yüzde 90’nının kıdem tazminatı alamadığını ifade etmektedir. Biz bu görüşe katılmıyoruz. Bu ülkede kıdem tazminatı alamayanlar kayıt dışı ekonomi içerisinde yer alan çalışanlar. Mevcut yapıda kıdem tazminatı almanın önünde hiçbir engel yoktur. İşçi bir yıl çalıştığında ve Kanunda yer alan şartlar dahilinde işten çıktığında kıdem tazminatını hak etmektedir. Ancak taşeron işçilik uygulaması ile işçilere belirli sözleşmeler imzalatılmakta, bir yılın dolmasına az bir süre kala işe giriş çıkış yapılmakta, işverenler işten çıkardıkları işçileri resmi kurumlara istifa gibi göstermek kaydıyla kıdem tazminatı hakkını işçiye vermemektedir.
Bizim istediğimiz mevcut haklar geriye gitmeden kıdem tazminatını alamayan bu işçi arkadaşlarımızda kıdem tazminatından faydalansın. Kıdem tazminatı yelpazesi genişlesin. Özellikle başkan arkadaşlarıma sesleniyorum, tezgâh başında sizlerden haber bekleyen zaman zamanda bu haberlerden dolayı panik yapan arkadaşlarımıza selamlarımızı iletiyoruz. Kıdem tazminatı konusu ile ilgili nokta kadar bir sıkıntı, bir problem yok.