“Çalışma Hayatındaki Güncel Gelişmeler” konulu İşçi Eğitim Semineri 01 – 02 Kasım 2018 tarihleri arasında Kastamonu’da gerçekleştirildi.
01 – 02 Kasım 2018 tarihlerinde Kastamonu’da gerçekleştirilen “Çalışma Hayatındaki Güncel Gelişmeler” konulu İşçi Eğitim Seminerine TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin BABAŞ, İl Özel İdare Genel Sekreteri Zafer Tahir KARAHASAN, Karayolları Bölge Müdürü, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü, İşkur İl Müdürü, İl Sağlık Müdürü, TÜRK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın şube başkan ve yöneticileri, iş yeri temsilcileri ve işçiler katıldı.
İşçi Eğitim Seminerinin açılış konuşmalarını TÜRK-İŞ İl Temsilcisi Mehmet ÇELİK, İl Özel İdare Genel Sekreteri Zafer Tahir KARAHASAN, Belediye Başkanı Tahsin BABAŞ ve TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT yaptı.
TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Kastamonu, Kurtuluş Savaşında özel öneme sahip olan illerimizden biridir. Burada TÜRK-İŞ olarak uzun zamandır eğitim yapmamıştık. Yıllar sonra burada tekrar sizlerle birlikte olmaktan büyük memnuniyet duymaktayım.
Ülkemiz zor günlerden geçiyor. Teknoloji, ulaşım ve haberleşmede gelişmeler var. Ama maalesef demokraside istediğimiz yere gelemedik.
Türkiye’de bir şeyler eksik gidiyor. Devlet üretimden ve yatırımdan kendini geri çekiyor. Sosyal devlet anlayışı yok oluyor.
Sosyal devlet anlayışı, 80’li yıllarla birlikte değişmeye başladı. Serbest piyasa ekonomisi dedikleri şey sistemi değiştirdi. Fabrikaların yerlerine konutlar- alışveriş merkezleri yapılıyor.
Son dönemde yine gündeme getirilen kıdem tazminatı, TÜRK-İŞ’in kırmızı çizgisidir. Kıdem tazminatı, kızımızın çeyiz parası, oğlumuzun da düğün parasıdır. Kıdem tazminatına dokundurmayacağız.
Asgari ücret 1.603.- TL’dir. 6 milyon asgari ücretli çalışanımız var. 1.603.- TL ile kaç gün geçinebiliriz?
TÜRK-İŞ olarak asgari ücret 2.000.- TL olsun diye uzun zamandır konuşuyoruz. TÜRK-İŞ Yönetimi olarak asgari ücret ile ilgili görüşmek üzere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanını ziyaret ettik. Sayın Bakan, gerekli araştırmayı yapacaklarını belirtti.
Türkiye, milli kaynakları bakımından zengin bir ülkedir. Bu kaynakları kullanarak refah seviyemizi yükseltebiliriz. Milli kaynaklarımıza sahip çıkmalıyız.
Sanayiye, tarıma gereken önemi vermeliyiz. Geleceğimiz için, bu alanlarda yatırımlar yaparak ülkemizi geliştirmeliyiz.
Biz bu ülkenin kalkınması için alın teri dökerek çalışan insanları temsil ediyoruz. Burada yapılacak bir buçuk günlük eğitim semineriyle, çalışma hayatındaki güncel gelişmeleri takip edeceğiz ki ne kazanıyoruz ne kaybediyoruz öğrenelim.
İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmamasından kaynaklanan ölümler çok fazladır. Türkiye’de yüzde 90’ın üzerinde iş kazaları yaşanmaktadır. Bu kazaların çoğu önlenebilir niteliktedir. TÜRK-İŞ, insan hayatına önem veren çalışmayı destekler. Bunun için de en etkili bir şekilde iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini sürdürür.
Kastamonu’da sizlerle birlikte olmaktan büyük onur duyuyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çalışma hayatında hepinize başarılar diliyorum.”
Açılış konuşmalarının ardından; Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Orhan Ersun CİVAN “Çalışma Hayatındaki Güncel Sorunların İş Kanunu ve Sendikalar Kanunu Çerçevesinde Değerlendirilmesi", Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur KILKIŞ, “İş Hukukunda Arabuluculuk ve Taşeronlaşma”, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf ALPER, “Sosyal Güvenlik Uygulamalarında Güncel Gelişmeler", İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesinden Dr. Kaan Özkan KARADAĞ “İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları”, TÜRK-İŞ Eğitim Uzmanı Hülya UZUNER DURANSOY “Toplumsal Cinsiyet Eşit(siz)liği” konularında eğitim seminerine katkılarını sundular.