Ülkemizin en büyük işçi örgütü olan konfederasyonumuzun 69’uncu kuruluş yıldönümü nedeniyle Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Ergün ATALAY, yazılı bir açıklamada bulundu.
Açıklama şu şekildedir:
“Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) 69’uncu kuruluş yıldönümünü tüm dünyada son iki yılda yaşanan pandemi nedeniyle buruk bir şekilde kutlamaktadır. Başta sağlık çalışanları olmak üzere, üretimlerini ve toplum hizmetlerini fedakârca sürdüren tüm işçilere bu vesileyle bir kez daha teşekkür ediyor, minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.
TÜRK-İŞ dönemin tüm baskı ve engellemelerine rağmen Türk işçisinin örgütlü mücadelesi zor şartlardan geçerek bugünlere gelmiştir. Tabandan gelen işçi hareketinin en üst örgütüdür. 31 Temmuz 1952 tarihinde 10 federasyon ve işçi sendikaları birliğinin bir araya gelmesiyle kurulan TÜRK-İŞ, bugün 34 üye sendika ile birlikte 1 milyon 150 bini aşkın üyesiyle ülkemizin en çok üyeye sahip işçi sendikaları konfederasyonudur. Bütün iş kollarında ve ülkenin dört bir yanında temsil edilmektedir. 31 Temmuz 1952 yılında kurulan TÜRK-İŞ, 69. yaşına “ekmek, barış, özgürlük” yolunda sürdürdüğü onurlu hizmetlerin gururuyla girmektedir.
TÜRK-İŞ, gücünü Türkiye'nin dört bir yanında, ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine ulaşması için alın teri döken üyelerinden almaktadır. Konfederasyonumuz, adındaki Türkiye ibaresi ve logosundaki ay yıldızlı bayrakla 69 yıldır olduğu gibi bundan sonra da ülkemizin birliği, huzuru ve kalkınması için verdiği mücadeleyi sürdürecektir. Herkes bilmelidir ki Türkiye'nin ekonomide katettiği mesafede TÜRK-İŞ’e üye işçilerin alın teri ve emeği vardır.
TÜRK-İŞ, üyesi olsun olmasın, sadece işçilerin değil aynı zamanda tüm çalışanlarla, emekli dul, yetim ve diğer dar ve sabit gelirlilerin sorunlarını çözme çabasını her zaman ortaya koymuştur. Mağdurun ve yoksulun yanında yer almış, hakkı ve adaleti savunmuştur.
Çalışanların hak ve çıkarlarının geliştirilmesi ve korunması, ancak demokratik rejim içinde mümkündür. TÜRK-İŞ, “Ne emekten vazgeçeriz ne de vatandan vazgeçeriz” anlayışıyla her zaman askeri darbelere karşı olmuş, çoğulcu özgürlükçü ve katılımcı demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla ülkede yerleşmesi mücadelesini temel faaliyeti olarak kabul etmiştir.
TÜRK-İŞ şimdiye kadar 23. Olağan Genel Kurul dönemini geride bırakmıştır. Dört yıl sürecek 24. Çalışma Döneminde izlenmesi gereken temel sendikal politikalar demokratik şekilde belirlenmiştir. Konfederasyonumuz, bir bütün olarak, alınan kararların hayata geçirilmesi kararlılığını korumaktadır.
Günümüzün küresel salgın koşullarında işlerini kaybeden, geçim sıkıntısına düşen çalışanların ve ailelerinin durumunu iyileştirmek için girişimlerimiz devam etmektedir. Ekmek, barış ve özgürlük mücadelesinde 69 yılı gururla geride bırakan TÜRK-İŞ bundan sonraki yıllarda da örgütlenmenin önündeki tüm engellerin kaldırılması ve işçilerin insan onuruna yaraşır şartlarda çalışabilmesi için sendikalarımızla birlikte yaptığı onurlu mücadelesine devam edecektir.
TÜRK-İŞ’in kurucusu olan işçi hareketinin öncülerine, bu mücadeleye emek vermiş işçi liderleri ve temsilcilerinden ebediyete intikal edenlere Allah’tan rahmet diliyoruz. TÜRK-İŞ’i var eden ve bunun için çaba gösteren tüm emekçilere teşekkürü borç biliyoruz. “
Kömür, tütün ve demir yolu iş kolundakilerin de aralarında olduğu 10 sendika ve işçi birliğinin 31 Temmuz 1952'te bir araya gelmesiyle kurulan TÜRK-İŞ, Türkiye'nin ilk işçi konfederasyonu unvanına da sahip.
Bugün, biri KKTC'de olmak üzere 34 bağlı sendika ve bu sendikalara üye 1 milyon 150 bini aşkın üyesi bulunan TÜRK-İŞ, Türkiye'nin en büyük işçi örgütü konumunda.