Türkiye’nin dönem başkanlığında onuncusu 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya’da toplanacak olan G-20 Zirvesinin işçi kesimini temsil eden L-20 Türkiye Organizasyon Başkanı Ergün Atalay bir konuşma yaptı.
Türkiye’nin dönem başkanlığında onuncusu 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya’da toplanacak olan G-20 Zirvesinin işçi kesimini temsil eden L-20 Türkiye Organizasyon Başkanı Ergün Atalay, 3 Eylül 2015 günü G-20 ülkeleri Çalışma ve İstihdam Bakanlarının katıldığı toplantıda bir konuşma yaptı.
Genel Başkan Atalay; “Suriye ve Irak’ta yaşanan savaşlar nedeniyle hayatını kaybeden ve ülkemizdeki terör olaylarında pusu ve saldırılarla öldürülen masum insanlara, işçilere ve yetim kalan çocuklarına, botlarla savaştan kaçmaya çalışırken boğularak ölen insanlara karşı bir borcum olduğuna inanıyorum. Savaş ve terörün olduğu yerde ekonomi ve istihdamı konuşmanın anlamı olmaz. Teröriste terörist diyemeyen, nefes almak, yaşamak için kaçarken ölü balıklar gibi sahile vuran çocukları görmeyenlerin yataklarında rahat uyumaları mümkün değildir. İnsanlığa karşı ortak sorumluluğumuzun olması gerekiyor. Biz L-20 olarak bu sorumluluğu yerine getirmek zorundayız. Siz ülkeyi yönetenlerin de öncü olmanız, katkı sunmanız gerekmektedir.” dedi.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı konuşmasında ayrıca şu konulara değindi; Öncelikle, bu istişare toplantısını gerçekleştirdikleri ve sosyal taraflarla müzakere geleneğini sürdürdükleri için L20 adına; G20 ve Çalışma ve İstihdam Bakanlarına teşekkür ediyorum.
Sendikal hareketin son derece önem verdiği Sosyal Diyalog müessesini G20 düzeyinde sürdürmenin, ekonomik ve siyasal açıdan çok kıymetli katkıları olduğunu ifade etmek isterim. Özellikle İstihdam çalışma grubu, gelir paylaşımı alt grubu ve güvenli işyerleri çalışmaları bizim açımızdan çok değerlidir. “Beceriler” “Kaliteli İşler ve İstihdam Hizmetleri” konularında gelecekte yapılacak çalışmalarla bu müessese korunarak devam etmelidir.
L20 olarak; B20 ile ortak pek çok çalışma ve toplantı gerçekleştirdik. Daha önce Cannes Zirvesinde kaliteli çıraklık konusunda başlatılan çalışmalara ek olarak; ortak bir B20-L20 Deklarasyonu hazırladık.
Söz konusu deklarasyonu yarın yapacağımız “İstihdam Eğilimleri ve Ekonomik Büyüme” başlıklı ortak panelimizin ardından imza altına alacağız. Ortak Deklarasyonumuz, sosyal tarafların; G20’nin gelecek politikalarını şekillendirmesine katkı sunmak ve sürece dahil olmak arzusunda olduğunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır.
Ancak, pek çok ülke ekonomik hedefine ulaşmayan, aksine ağır sosyal sonuçları olan politikalar benimsedi. Bazı G20 Hükümetleri; ücretlerin azalmasına ve çalışma koşullarının gerilemesine neden olan kemer sıkma politikalarında ısrarcı oldu. Artık bu yaklaşımların istihdamda ve ekonomik büyümede durağanlığa neden olduğu, uzun sürmesi ve giderek artması nedeniyle; işsizliği, yapısal sorun haline getirdiği ortadadır.
Yetişkinlere göre 2 hatta 3 kat daha fazla işsizlik oranına sahip olan Gençler için durum daha da vahimdir.
L20 olarak biz, kaliteli iş olanakları yaratacak, gelirde adalet ve cinsiyet eşitliği sağlayacak politikaların G20’nin öncelikleri olması gerektiğine inanıyoruz. G20 Hükümetlerinin bu konularda kesin taahhütler vermesi ve koordineli bir şekilde bu taahhütlerin takip edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Çalışma ve istihdam bakanları ve maliye bakanları ile birlikte gerçekleştirilecek ortak toplantının, bu konularda katkı sunması ve etkili olması gerektiğine inanıyoruz.
Hazırladığımız L20 bildirisinde; temel taleplerimiz ve beklentilerimiz yer alıyor. Şu an burada olan L20’nin uluslararası temsilcisi meslektaşlarım bir sonraki oturumda detaylarına değinecekler.
Suriye ve Irak’ta yaşanan savaşlar nedeniyle hayatını kaybeden ve ülkemizdeki terör olaylarında pusu ve saldırılarla öldürülen masum insanlara, işçilere ve yetim kalan çocuklarına, botlarla savaştan kaçmaya çalışırken boğularak ölenlere karşı bir borcum olduğuna inanıyorum. Savaş ve terörün olduğu yerde ekonomi ve istihdamı konuşmanın anlamı olmaz. Teröriste terörist diyemeyen, nefes almak, yaşamak için kaçarken ölü balıklar gibi sahile vuran çocukları görmeyenlerin yataklarında rahat uyumaları mümkün değildir. İnsanlığa karşı ortak sorumluluğumuzun olması gerekiyor. Biz L-20 olarak bu sorumluluğu yerine getirmek zorundayız. Siz ülkeyi yönetenlerin de öncü olmanız, katkı sunmanız gerekmektedir. G20 ülkeleri ve Uluslararası toplumdan savaşa ve teröre karşı ortak mücadele etmeleri, mağduriyet yaşayan milyonlarca insana karşı ortak sorumluluk almaları çağrısında bulunuyorum.
Aynı toplantıda İşveren kesimini temsil eden B-20 Türkiye Organizasyon Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç ve Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Sharan Burrow’da birer konuşma yaptılar