TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, 13 Mayısı 2014 tarihinde yaşanan ve tarihimizin en büyük iş cinayeti olarak kayda geçen “Soma Faciası” acısının 6. Yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yaptı.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY’ın açıklaması şu şekildedir:
“13 Mayıs 2014 tarihinde kar hırsının, kuralsızlığın ve denetimsizliğin sonucu 301 maden işçimizi Soma’da şehit verdik. 301 aile çocuğunu, babasını, eşini Soma’da kaybetti. Bu acı on yıllar geçse de dinmeyecek. TÜRK-İŞ topluluğu olarak Soma Faciasını unutmayacağız, unutturmayacağız.
Soma Faciası sonrasında birçok yasal düzenleme yapıldı. Özellikle maden yeraltı işletmelerindeki çalışma koşullarında az da olsa iyileştirmeler sağlandı. Ancak aradan 6 yıl geçmesine rağmen hala asgari çalışma koşullarını sağlamayan maden iş yerlerinin olduğu da bilinmektedir.
Ülkemizde son 30 yıl içerisinde aynı işyerinde aynı nedenle 4 kez kaza olduğu bilinmektedir. Bu ve benzeri iş yerlerinde gerekli önlemlerin alınması ve asgari çalışma koşullarının sağlanması, denetimlerin titizlikle yapılması gerekmektedir. Aksi halde yeni facialar kaçınılmaz olacaktır. Maden iş yerlerinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda belirtildiği gibi, en son teknolojik gelişmeler kullanılarak üretime devam edilmelidir.
İşçi sağlığı iş güvenliği önlemlerinin bir maliyet unsuru olduğu söylemi asla kabul edilemez. İnsan hayatı ihmal edilemez yüceliktedir.
Maden iş yerleri pnömokonyoz gibi meslek hastalıklarının görülme sıklığı bakımından da çok tehlikeli iş yerleridir. Gereken asgari koşulların sağlanmaması sebebiyle işçilerin yoğun toza maruz kalmaları sonucu ortaya çıkan bu hastalık işçi ve ailelerini mağdur etmektedir.
Günümüzde yaşanan Covid-9 salgını bizlere insan sağlığının önemini bir kez daha gösterdi. Sağlığın olmadığı yerde üretimin de olamayacağı yaşanarak öğrenildi. Bu nedenle iş yerlerinde risk değerlendirmelerinin yapılması, tehlikelerin tespit edilmesi, gereken önlemlerin alınması ve işçilere yeterli donanıma sahip kişisel koruyucu donanımın dağıtılması önem taşımaktadır.
Kanunlarda yapılan düzenlemelerin uygulamaya tam anlamıyla yansıması gerekmektedir. Ülkemizde işçi sağlığı iş güvenliği kültürünün yaygınlaşması, yasal düzenlemeleri uygulamadaki kararlılıkla doğrudan ilgilidir. Kanunlara riayet edilmemesi sebebiyle meydana gelen iş kazası sonucunda bir işçi çalışma gücünü ya da hayatını kaybediyorsa sorumlular gereken cezayı almalıdır. Ancak Soma Faciası sorumlularının en ağır şekilde cezalandırılması beklenirken tahliye olmaları, bu konuda atılması gereken adımların olduğunu ortaya koymuştur.
Soma Faciasının bu acı altıncı yıl dönümünde, 301 Maden Şehidimizi rahmetle anıyor, yakınlarına ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz.”