- MUTFAK ENFLASYONU AYLIK %2,62 ON İKİ AYLIK %84,29, YILLIK ORTALAMA %99,96 ORANINDA ARTTI.
- DÖRT KİŞİLİK AİLENİN AYLIK GIDA HARCAMASI TUTARI (AÇLIK SINIRI) 13.684 TL,
- GIDA İLE BİRLİKTE DİĞER TÜM TEMEL HARCAMALARI İÇİN HANEYE GİRMESİ GEREKEN TOPLAM GELİR TUTARI (YOKSULLUK SINIRI) İSE 44.573 TL,
- BEKÂR BİR ÇALIŞANIN AYLIK YAŞAMA MALİYETİ 17.803 TL‘YE ULAŞTI.
TÜRK-İŞ Açlık Sınırı Endeksi (TASE Ocak 2021=100) Ekim’23: 513,94[1]
Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Cumhuriyeti biz kurduk, onu sizler yaşatacaksınız” ifadesi doğrultusunda devraldığımız emaneti var olan tüm zenginlikleri çoğaltarak yarına taşımak, bu ülkede yaşayan her vatandaşın görev ve sorumluluğudur.
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK başta olmak üzere, silah arkadaşlarını, Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını, kanlarıyla, canlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi, gazilerimizi saygı ve minnetle anıyor; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100. Yılını büyük bir coşku ve içtenlikle kutluyoruz.
TÜRK-İŞ Araştırmasının 2023 Ekim ayı sonucuna göre;
- Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 13.684 TL’ye,
- Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlariçin yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 44.573,3 TL’ye,
- Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 17.803,3 TL’ye yükseldi.
Çizelge 1: Dört Kişilik Ailenin Açlık ve Yoksulluk Sınırı (TL/Ay)* | ||||
Ekim 2022 | Aralık2022 | Eylül 2023 | Ekim 2023 | |
Yetişkin Erkek Gıda Harcaması | 2.242,2 | 2.451,55 | 4.004,67 | 4.112,57 |
Yetişkin Kadın Gıda Harcaması | 1.776,93 | 1.951,20 | 3.246,02 | 3.322,78 |
15–19 Yaş Grubu Çocuk GıdaHarcaması | 2.212,2 | 2.421,55 | 3.952,17 | 4.060,07 |
4–6 Yaş Grubu Çocuk Gıda Harcaması | 1.193,88 | 1.306,27 | 2.131,27 | 2.188,57 |
Açlık Sınırı (4 Kişilik Ailenin Gıda Harcaması) | 7.425,21 | 8.130,57 | 13.334,10 | 13.683,99 |
Yoksulluk Sınırı (4 Kişilik Ailenin Toplam Harcaması) | 24.186,40 | 26.483,94 | 43.433,70 | 44.573,30 |
* Harcama tutarları, yuvarlama nedeniyle, toplamda farklı olabilmektedir.
TÜRK-İŞ’in verilerine göre “mutfak enflasyonu”ndaki değişim Ekim 2023’te şu şekildedir:
- Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre % 2,62 oranında gerçekleşti.
- On aylık değişim oranı ise % 68,30 olarak tespit edildi.
- Son on iki ay itibariyle değişim oranı % 84,29 oldu.
- On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı ise % 99,96 olarak hesaplandı.
Çizelge 2: Gıda Harcamasındaki Değişim % | ||||
Eki’21 | Eki’22 | Aralık’22 | Eki’23 | |
Bir Önceki Aya Göre Değişim Oranı | 0,40 | 2,48 | 4,41 | 2,62 |
Bir Önceki Yılın Aralık Ayına Göre Değişim Oranı | – | 81,19 | 98,41 | 68,30 |
Son On İki Ay İtibariyle Değişim Oranı | – | 134,77 | 98,41 | 84,29 |
On İki Aylık Ortalamalarla Değişim Oranı | – | – | 106,28 | 99,96 |
TÜRK-İŞ hesaplamasında temel alınan ve doğrudan piyasadan derlenen fiyatlara göre, gıda ürünlerinde Ekim 2023 itibariylegözlemlenen değişim harcama gruplarına göre şu şekilde oldu:
●Süt, yoğurt, peynir grubunda;
Süt ve peynir fiyatları geçen ayki seviyesini korurken, yoğurt fiyatları Ekim ayında yüzde 11 arttı.
●Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohum ürünlerinin bulunduğu grupta;
Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yağışın iyi olması saman fiyatlarının düşmesi ile et fiyatlarında pek artış gözlemlenmemişti. Özellikle Eylül ve Ekim aylarında et fiyatları biraz yükselişe geçti. Et ve Süt Kurumu’nun (ESK), Ankara Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği bünyesinde faaliyet gösteren marketlerin bir kısmına, Nisan sonu itibariyle ithal edilmiş olan karkas etleri düşük fiyattan vermesi sayesinde dana kıyma 190 TL, kuşbaşı 210 TL’den satılmaya başlanmıştı. Bu ürünler sırasıyla Ekim ayı itibariyle dana kıyma 289 TL ve dana kuşbaşı 355 TL’den satıldı.
Bunun dışında Ankara’da yerel marketlerinden pek çoğunda dana kıyma ortalama 332 TL’den, dana kuşbaşı ise ortalama 369 TL’den reyonlardaki yerini aldı.
Geçen ay tezgahlarda 100 TL’den satılan hamsi bu ay kısmi bir düşüşle 95 TL’den satıldı. Tezgahlarda en çok talep gören deniz balıkları bu ay ortalama 178 TL’den satılmaya devam etti.
Bu grupta yüzdesel olarak en yüksek artış kuru fasulyede görüldü. Kuru fasulye geçen aya göre ortalama %24 artış gösterdi. Nohut fiyatları %10, Yağlı tohumlarda (kuruyemiş) %8, Yeşil mercimekte %15, kırmızı mercimekte %6 artış gözlemlendi.
Dana ve kuzu etinde bir önceki aya göre %2, tavukta ise %8’lik bir artış oldu. Marketlerde yer alan yumurtanın tanesi ortalama 4,30 TL olarak satılmakta.
●Ekmek ve tahıllar grubunda;
Ankara’da 200 gramlık ekmek fiyatı 7 TL’den satılmakta. Böylece geçen ay olduğu gibi 4 kişilik ailenin aylık sadece ekmek masrafı 735 TL’dir. Bu grupta yüzdesel olarak en yüksek artış makarna fiyatlarında görüldü. Ekim ayı içinde Makarna fiyatları %12 artmış olup pirinç, bulgur, un ve irmik fiyatları ise geçen aya göre sınırlı seviyede arttı.
●Taze sebze-meyve grubunda;
Bu ay sebze fiyatlarında ıspanak ve kıvırcık marulda yüksek fiyat düşüşü gözlemlendi. Geçen ay kıvırcık marul pazar tezgahlarında ortalama 25 TL’den satılırken bu ay ortalama 15 TL’den satıldı. Ispanak fiyatları ise geçen ay ortalama 40 TL’den satılırken bu ay pazar tezgahlarında 15 TL’den satıldı. Semizotu, yeşil soğan, kabak, patlıcan, sivri biber, salatalık ve kara lahana fiyatları tezgahlarda geçen ayki fiyatlarını korudu. Ekim ayı itibariyle sezonundan kaynaklı tezgahlara ayva, nar ve mandalina giriş yaptı. Ayva ortalama 40 TL fiyatla tezgahlarda yerini alırken, bu ay en düşük fiyatlı meyve 20 TL ile mandalina oldu.
Ortalama sebze (ana yemekleri tamamlayan maydanoz, kıvırcık vb. salata yeşillikleri dâhil değil) kg fiyatı 26,19 TL, ortalama meyve kg fiyatı 30,53 TL oldu. Hesaplamada -bu ay- 24’ü sebze ve 7’si meyve olmak üzere toplam 31 üründeki fiyat değişimi dikkate alındı. Ortalama meyve-sebze kg fiyatı 22,55 TL olarak tespit edildi (ana yemekleri tamamlayan maydanoz, kıvırcık gibi salata yeşillikleri bu hesaplamada “Ortalama Meyve-Sebze Fiyatı”na dâhil edilmektedir).
●Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta;
Geçen aya göre yağ fiyatlarında sınırlı seviyede bir artış yaşandı. Zeytinyağı ve Tereyağı fiyatları Ekim ayında %5 arttı. Ayçiçek yağında ise %4’lük bir artış gözlemlendi. Ankara’da zeytinyağı fiyatları ortalama 289 TL iken Ayçiçek yağı fiyatları ise ortalama 50 TL olarak raflarda yerini aldı.
●Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden;
Bu grupta yüzdesel olarak en yüksek artış yeşil zeytin fiyatlarında görüldü. Yeşil zeytin fiyatı Eylül ayına göre %13 arttı. Bu grupta yer alan siyah zeytin, çay, pekmez, reçel ve bal fiyatlarında bir değişiklik görülmedi.