Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ETUC) 13. Olağan Kongresi 29 Eylül-2 Ekim 2015 tarihlerinde Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleşti.
TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ve TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar, TÜRK-İŞ’i temsilen kongreye katıldı.
Tarihi "Maison de La Mutualite" binasında gerçekleşen kongreye 39 ülkeden 90 üye konfederasyonu ve federasyonu temsilen 1386 kişinin katıldı. "Nitelikli İş, işçi hakları ve adil bir toplum için dayanışma" başlıklı kongreye Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve Avrupa Parlementosu Başkanı Martin Schultzun yanı sıra Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ILO Direktörü Guy Ryder, ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow ve çok sayıda önemli davetli katıldı.
Kongre'de Gençler için kaliteli iş, herkes için kaliteli iş, Sosyal Damping ile mücadele, ETUC'ün rolü konularında sosyal tarafların tartışmacı olduğu 4 ayrı panel düzenlendi.
Gerçekleşen seçimlerde 1989 yılından beri İtalyan UIL konfederasyonu üyesi olan ve 2011 yılında ETUC Konfederasyon Sekreteri seçilen Luca Vicentini oyların %95'ini alarak genel sekreter, Belçika Sendika Federasyonu FGTB başkanı Rudy de Leeuw ETUC başkanı seçildi.
Ayrıca Veronica Nilsson(İsveç), ve Peter Scherrer (Almanya) Genel sekreter yardımcısı seçilirken, Liina Carr (Estonya), Esther Lynch (Irlanda), Monserrat Mir Roca (İspanya) ve Thiébaut Weber (Fransa) konfederasyon sekreterliğine seçildi.
Kongrede Avrupa'ya akın eden Suriyeli mülteciler meselesi ve bu konuda sorumluluk alınması gerektiği sıklıkla dile getirildi. Kongrede mültecilere ilişkin “acil” bir karar kabul edildi. Kararda mültecilere uygulanan kötü muamele ve şiddet eleştirildi. Mültecilerin çalışabileceği, insan onuruna yakışır bir muamele görmeleri gerektiği ve sendikaların bu kişileri temsil ederek soruna küresel ölçekte çözüm arayacakları ifade edildi.
Avrupa'da kemer sıkma politikalarının başarısız ve yanlış olduğunun altı çizildi. Avrupa'nın bütünlüğü konusundaki endişeler dile getirildi ve birliğin yanı sıra "Çalışanların Avrupası" anlayışının önemi vurgulandı. İklim değişikliği ve teknolojik değişimin istihdam üzerindeki etkileri görüşüldü.
Kongre, Paris Manifestosunun ilan edilmesi ve " Kaliteli İş, İşçi Hakları ve Adil bir Toplum için 2015-2019 Eylem Programının onaylanmasının ardından sona erdi.