Daha önce 09 Temmuz 2024 tarihinde “İnsan Onuruna Yaraşır Bir Yaşam Talep Ediyoruz” başlığı ile vergi adaleti başta olmak üzere, acil taleplerini ortak bir açıklamayla kamuoyuna duyuran TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN ve DİSK Genel Başkanı Arzu ÇERKEZOĞLU, giderek artan hayat pahalılığı nedeniyle dar ve sabit gelirlilerin yaşam şartlarının ağırlaştığını dile getirmişler, gelir dağılımı ve vergide adaletin sağlanmasını talep etmişlerdi.
Üç Konfederasyon bu defa başta vergi adaleti olmak üzere;çalışma hayatının acil çözüm bekleyen sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirmek için 19-20 Kasım 2024 tarihlerinde TBMM’de grubu olan siyasi partileri ziyaret ediyor.
Bu kapsamda TÜRK-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ilk ziyaretlerini CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın’a yaptılar. Çalışanların üzerindeki vergi yükünü ve vergi dilimleri konusundaki beklentilerini de içeren “Vergide Adalet” başlıklı dosyanın da sunulduğu ziyarette çalışma hayatının sorunlarını, üç konfederasyonun öneri ve taleplerini aktardılar.
(AA) Ziyarette TÜRK-İŞ Genel Başkanı “Gündemimizde çalışma hayatı, ücret, emeklilerle ilgili sıkıntı var. Şimdi ülke gündemine asgari ücret geldi. 10 gün sonra başlayacak onunla ilgili sıkıntı da var. Ana meseleleri grup başkanvekilleriyle görüşeceğiz” dedi.
Görüşme sonrasında bir açıklama yapan Atalay, Arslan ve Çerkezoğlu ile birlikte iki gün boyunca Mecliste Grubu bulunan siyasi partilerin Grup başkanvekilleri ile TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş’u ziyaret edeceklerini kaydetti. Konfederasyon genel başkanları olarak yaklaşık 4 ay önce bir toplantı yaptıklarını anlatan Atalay, bu toplantıda çalışma hayatının sorunlarını masaya yatırdıklarını dile getirdi. İşçi konfederasyonlarının sorunlarının da problemlerinin de aynı olduğunu söyledi.
Atalay sözlerini şöyle sürdürdü; “Gündemimizde çalışma hayatı, ücret, emeklilerle ilgili sıkıntı var. Şimdi ülke gündemine asgari ücret geldi. 10 gün sonra başlayacak onunla ilgili sıkıntı da var. Ana meseleleri Grup başkanvekilleri ile görüşeceğiz. Yaklaşık 4 aydır 3 konfederasyon olarak ülkenin değişik illerinde mitingler, paneller, seminerler yaptık. Talebimiz, bu sıkıntılarımızı ülkeyi yönetenlerin duymasıydı. Bugün de yarın da Mecliste grubu bulanan siyasi partilere bir daha en son şekliyle bu sıkıntıları anlatacağız. Ondan sonra ortaklaşa açıklama yapacağız. Ana problemlerimizden biri vergi. Ocak ayında aldığımızı, aralık ayında almıyoruz. Ocak ayında 15 ile başlıyor hemen nisana gelmeden 20’yi buluyoruz. Temmuza gelmeden 27’yi buluyoruz. 12 ay çalışıyoruz, 2 ay çalıştığımız vergiye gidiyor. Bu sürdürülebilir bir şey değil. Bunun değişmesi, düzeltilmesi lazım. İnsanların dayanma gücü kalmadı.”
Atalay, imkan olması dahilinde, 3 Konfederasyon birlikte asgari ücret görüşmelerine katılmak istediklerini belirterek, “Kanunun getirdiği zorunluluktan 2 dönemdir Asgari Ücret Tespit Komisyonunda 5 üyenin 4’ü asgari ücretli oluyor, bu yıl da öyle olacak. O 4 arkadaşımız oturup bir rakam tespit ediyorlar. O rakamı biz de kamuoyuna sunuyoruz. Görüşmeler başlasın, arkadaşlar rakamı tespit etsinler, o rakamı açıklarız.” değerlendirmesinde bulundu.
Asgari ücretin bir geçim ücreti olduğuna işaret eden Atalay, “İnsanların, insanca yaşayabileceği bir ücret olmalı. Asgari ücretliye tek kişi olarak bakılmamalı. Onun bir ailesi var; öyle bakmak gerekiyor. Bir senedir asgari ücrete zam gelmiyor ama enflasyon devam ediyor. Enflasyonun sebebi asgari ücret değilmiş; onun için insanca yaşayabilecek bir ücret getirirler? Komisyon kabul ederse, 3 arkadaş beraber ortaklaşa konuşuruz, bu ücret bir haftalık bir ücret bile değil.” ifadelerini kullandı.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise asgari ücret tespit komisyonunda yer almamalarına rağmen asgari ücretle ilgili bilimsel önerilerini ve politikalarını kamuoyuyla paylaştıklarını anlattı. İş yerlerinden alanlara kadar bir mücadele sürecini örgütlediklerini dile getiren Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:”Bu yıl da aynı şekilde kasım ayı sonunda son rakamlar, veriler üzerinden DİSK olarak açıklamamızı yapacağız. Türkiye’nin hem bir ‘asgari ücretler ülkesi’ olmaktan kurtarılması için yapılması gerekenleri hem de asgari ücretle ilgili olması gereken rakamı, genel bir çerçeve ve kriterler anlamında bütün kamuoyuyla paylaşacağız. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu, alım gücümüzün hızla gerilediği bir süreçte asgari ücreti enflasyonun sebebi olarak gören ve ‘ücretleri baskılayarak enflasyonu düşüreceğim’ iddiasında bir zihniyetle milyonlar açlığa ve yoksulluğa mahkum edilmiştir. Bu politikalardan vazgeçilmesi gereklidir.”
– Asgari Ücret Komisyonunun yapısına değinen HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ise 3 Konfederasyon olarak daha önce asgari ücret konusunda adeta bir manifesto yayınladıklarını belirtti. Arslan, o manifestoya bağlı olduklarını kaydederek sözlerine şu şekilde devam etti: “Asgari ücrette rakamların tartışılması yerine ‘asgari ücreti nasıl yükselteceğiz’ şeklinde; Türkiye’nin gerçeklerini dikkate alarak bir çalışma yapılmasını daha sağlıklı görürüz. TÜRK-İŞ’in her dönem yaptığı gibi bu dönem de gerektiği zaman birlikte çalışarak, TÜRK-İŞ’in asgari ücretle ilgili çalışmalarına biz de destek olmaya devam edeceğiz.”