Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK ve TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, 2 Ekim 2019 Çarşamba günü Tarım-İş Sendikamızın düzenlediği eğitim programına katılarak bir konuşma gerçekleştirdi.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, Antalya'nın Kemer ilçesindeki bir otelde düzenlenen Türkiye Tarım İşçileri Sendikası Eğitim Toplantısı'nda, çalışma hayatına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türkiye'de hiçbir işçiyi ayırt etmeden herkesin başkanı olduğunu ifade eden ATALAY, şöyle konuştu:
"Bu hayatın biteceğini biliyorum. Dünyada en uzun tapu 53 sene 7 aydır. Ölüm olduğuna göre, aklı olan yanlış yapmaz. Benim toplum sözleşmedeki imzam sembolikti. Orada gündemim tarım işçileri, taşeron işçilerinin zammı, düşük ücretlilerdi. Bakanın elindeki yetki belli, ama ortada bir kararname var. O kararname kalkmadığı sürece bir şey yapamaz. Merdivenlerden inerken bakana tarım işçilerinin durumunu kimin söylemesi gerektiğine yönelik konuştuk. O da benim söylememi istedi. Rakamla sıkıntımız yoktu."
Mikrofona yansıyan ses kaydından sonra hakkında 33 günde 36 haber yapıldığını aktaran ATALAY, kendisinin yapmadığı, söylemediği bir konu hakkında sürekli haber yapıldığını, huzurunun kaçırıldığını söyledi. ATALAY, temsil ettiği insanları satmadığını ifade etti.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat ALBAYRAK'ın açıkladığı ekonomik programda kıdem tazminatına yönelik bir açıklama bulunmadığını, bunun da isabetli olduğunu belirten ATALAY, "Her sene gündeme geliyordu, yüzlerce işçi 'dur' dememize rağmen emekli oluyordu. Kıdem tazminatı konusunda aynı noktadayız. Kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimiz. Mevcut yapıdan temsil ettiğimiz insanlar razı" diye konuştu.
"HERHANGİ BİR SENDİKAYA ÜYE OLAN YAKLAŞIK 2 MİLYON İŞÇİ KARDEŞİMİZ VAR"
"2009'da 1 Mayıs'ı işçilerimize 'Emek ve Dayanışma Günü' olarak ilan eden yine biz olduk." Diyen Bakan SELÇUK, askeri darbe sonucu oluşmuş sendikal mevzuatı, uluslararası standartlara uygun olarak yeniden düzenlediklerini ifade etti.
Sendikaya üyelikte e-Devlet Sistemi'ne geçerek sivil örgütlenme ve sendikalaşmayı kolaylaştırıcı önemli bir adım attıklarını anlatan SELÇUK, "Bugün herhangi bir sendikaya üye olan yaklaşık 2 milyon işçi kardeşimiz var. Sendikalaşma oranı açısından da iyiye doğru gidişi görmek mümkün. 2013'te yüzde 9 olan işçilerin sendikalaşma oranı, bugün yüzde 14'e ulaştı." dedi.
Mevsimlik tarım işçilerinin koşullarını iyileştirmek ve çocuk işçiliğini önlemeye yönelik olarak Mevsimlik Tarım İşçileri Projesini uyguladıklarını anlatan SELÇUK, proje kapsamında başarılı çalışmalar ortaya koyulduğunu ifade etti.
Sosyal güvenlik bilincinin artırılması, kayıtlı istihdamın desteklenmesi ve kayıt dışı istihdamla mücadele amacıyla kayıtlı istihdamın desteklenmesi projesi başlatıldığını aktaran SELÇUK, "Tarım sektöründeki istihdam imkânlarını, iş gücünün niteliğini, uyum yeteneğini ve katma değeri artıracak adımları atıyoruz." ifadelerini kullandı.
1064 GEÇİCİ KAMU İŞÇİSİNE MÜJDE
"Toplu iş sözleşmesinde geçici işçilerimizle alakalı bir söz vermiştik. Hamdolsun sözümüzü tuttuk, geçici işçi kardeşlerimizin 2019 yılında çalışma sürelerini 9 ay 29 güne kadar uzattık. Tarım ve orman sektöründe çalışan 1064 geçici kamu işçimiz, bu uzatmadan faydalanabilecek. Emekçi kardeşlerimiz ve ailelerine hayırlı, uğurlu olsun" dedi. Bu çalışmalar güç birliği yapıldığı takdirde mümkün oluyor. Kendimizi sizinle daha güçlü hissediyor, çalışma hayatımızı sizinle daha ileri seviyelere taşıyoruz. Sizler bir sendikayı temsil etmekten önce emeği, alın terini, işçi hakkını temsil ediyorsunuz. Son zamanlarda terör örgütleri tarafından kasıtlı şekilde maalesef ormanlarımız yakılmakta. Burada, orman yangınlarına cansiperane bir çalışmayla müdahale eden işçilerimize, emekçilerimize özellikle teşekkür etmek istiyorum." dedi.
Bakan SELÇUK, TÜRK-İŞ Konfederasyonuna, Tarım-İş Sendikasına ve organizasyonda emeği geçen tüm sendika mensuplarına teşekkür etti.