Toplantıya gündem konularına göre Bakanlık, bağlı ve ilgili kurumlar, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsilcileri ile bir araya gelindi.
Toplantıya TÜRK-İŞ adına Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT katılarak bir konuşma gerçekleştirdi.
Sosyal devlet anlayışı ve bu kapsamda uygulanan sosyal politikaların temelinde işçi sendikalarının varlığına ve faaliyetlerin önemine dikkat çeken IRGAT, “Her yurttaş bireysel ve kolektif olarak sosyal ve ekonomik sorunlar için ortaya koyduğu çözüm yollarını örgütlü olarak ortaya koyma hakkına sahiptir. Özellikle sendikal örgütlenmenin önünde var olan hukuki ve fiili engellerin ortadan kaldırılması demokratik yapının oluşturulması bakımından da vazgeçilmezdir. Sendikalar, işçilerin hak ve özgürlüklerini, ekonomik çıkarlarını geliştirme ve koruma ya da diğer bir ifadeyle işçinin emeğini ve ekmeğini savunma örgütüdür. Kuşkusuz işçilerin sendikal örgütlenme içinde olmalarının temel nedeni, yaşama ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve korunmasıdır. Sendikal örgütlenmede, bireysel mücadeleyle elde edilemeyecek hak ve çıkarların topluca kazanılması amacı ön plandadır. Bu noktada demokrasiyi savunmak işçi hareketi açısından bir tercih değil bir zorunluluk olmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Toplumsal uzlaşmanın diyalog ve kurumsallaşma ile mümkün olduğunu belirten IRGAT, “ Güçlü bir sosyal diyalog, sosyal taraflar arasında etkin ve düzenli, işlevsel görüşmeler ve dolayısıyla sağlıklı endüstri ilişkileri demektir. Sosyal diyalogu sağlıklı olarak işletecek temel yaklaşım, emeğin temel haklarının karşılanması ve ekonomik ve sosyal kazanımlarının korunması doğrultusunda atılacak somut adımlardır. Ülkemizin kalkınmasının, ulusal bütünlüğün sağlanmasının, kültürel değerlerin korunmasının, demokrasinin geliştirilip yerleştirilmesinin temelinde örgütlülüğün yaygınlaştırılması bulunmaktadır. Sendikal örgütlenme hakkına saygı duyulduğu ve örgütlenmenin yaygınlaştığı oranda sosyal taraflar arasında “sosyal diyalog” ile sorunlara birlikte çözüm getirme anlayışı güç kazanacak ve yerleşecektir.” dedi.
Ayrıca Genel Eğitim Sekreteri IRGAT; sendikal örgütlenmenin önündeki engeller, vergi adaletsizliği ve kamuda taşerona kadro sorununa da konuşmasında ayrıntılı olarak yer verdi.
Üçlü Danışma Kurulu’nda TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, DİSK Genel Başkanı Arzu ÇERKEZOĞLU ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak AKKOL tarafından Gazze’de masum sivillere yönelik saldırılar kınandı. Saldırıların en kısa sürede sona ermesi ve bir an önce bölgede barışın ve huzurun hâkim olması temennileri dile getirildi.
Kurul’da sosyal diyalogun önemi vurgulanarak, sosyal tarafların çalışma hayatına dair görüş ve önerileri alındı.